Marcel Wanders

* 1963, Boxtel, Nizozemsko (Netherlands)

 

pohlaví: muž

web: www.marcelwanders.com

poznámka:
Marcel Wanders *1963, Boxtel, Nizozemsko
Marcel Wanders studio
Jakob Catskade 35
1052 BT Amsterdam
Nizozemsko
www.marcelwanders.com
Zvolen „ Designérem roku 2005/2006“, Elle Decoration International Design Awards

Marcel Wanders vyrostl v Boxtelu v Nizozemsku a v roce 1988 absolvoval s vyznamenáním akademii výtvarného umění v Arnhemu. Sláva Marcela Wanderse započala jeho věhlasnou drhanou židlí (Knotted Chair), kterou vytvořil v roce 1996 pro Droog Design. Dnes je všudypřítomný, pracuje pro největší současné evropské výrobce designových předmětů, jako jsou společnosti B&B Italia, Bisazza, Poliform, Moroso, Flos, Boffi, Cappellini, Droog Design a Moooi, jejímž je zároveň uměleckým ředitelem a spoluvlastníkem. Moooi, která byla založena v roce 2000, se postupně stala designovou značkou mezinárodního renomé. Marcel Wanders se navíc podílí na projektech architektonického a bytového designu a nedávno se začal věnovat také domácím spotřebičům.



V roce 2005 Marcel vybíral práce do mezinárodní designérské ročenky International Design Yearbook 2005. Navrhl též interiér Blitsu, nové restaurace v Rotterdamu, a interiér restaurace „Thor“ v newyorkském hotelu Hotel on Rivington, včetně baru, společenské místnosti a soukromého klubu. Marcel patří k předním a nejvýznamnějším designérům studia Droog Design. Působil jako porotce při udělování řady ocenění, například rotterdamské ceny za design Rotterdam Design Prize (na niž byla několikrát nominována i jeho vlastní díla) a ceny Kho Liang Ie. Přednášel pro muzeum moderního umění v San Franciscu (SFMoMA), Limn, Design Academy, Nike, IDFA, FutureDesignDays a vyučoval na rozličných designérských školách v Nizozemsku i zahraničí.



Řada prací Marcela Wanderse byla vybrána pro nejprestižnější světové sbírky a výstavy designu, např. pro muzeum moderního umění v New Yorku a San Franciscu, muzeum V&A v Londýně, muzeum Stedelijk v Amsterdamu, muzeum Boijmans van Beuningen v Rotterdamu, Central Museum v Utrechtu, muzeum užitého umění v Kodani a rozličné výstavy Droog Design. Reportáže o Marcelovi vycházejí ve všech předních časopisech a novinách věnovaných designu, jako jsou Domus, Interni, Blueprint, Design Report, Frame, I.D. magazine, Abitare, Wallpaper, Nylon, Elle decoration, Icon, Esquire, International Herold Tribune, Washington Post, Financial Times, New York Times a Business Week.

Marcel Wanders

Marcel Wanders vyrostl v Boxtelu v Nizozemsku a v roce 1988 absolvoval s vyznamenáním akademii výtvarného umění v Arnhemu. Sláva Marcela Wanderse započala jeho věhlasnou drhanou židlí (Knotted Chair), kterou vytvořil v roce 1996 pro Droog Design. Dnes je všudypřítomný, pracuje pro největší současné evropské výrobce designových předmětů, jako jsou společnosti B&B Italia, Bisazza, Poliform, Moroso, Flos, Boffi, Cappellini, Droog Design a Moooi, jejímž je zároveň uměleckým ředitelem a spoluvlastníkem.
Moooi, která byla založena v roce 2000, se postupně stala designovou značkou mezinárodního renomé. Marcel Wanders se navíc podílí na projektech architektonického a bytového designu a nedávno se začal věnovat také domácím spotřebičům.

Marcel Wanders

přednáška/projev
termín   název výstavy, místo konání
2006/10/03   Marcel Wanders: Bulb, Vysoká škola uměleckoprůmyslová (od 1945), Praha

Marcel Wanders

pozvánka nevýstavní
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2006   Marcel Wanders: Bulb