Jindřich Štreit

* 4. 5. 1921, Krhová (Vsetín), Česká republika (Czech Republic)
† 22. 7. 1986, Praha, Česká republika (Czech Republic)
fotograf

 

národnost: česká
pohlaví: muž

NK AUT: mzk2006368358

Jindřich Štreit

Prof. Mgr. Jindřich Štreit se narodil ve Vsetíně, rodina žila ve Stříteži nad Bečvou. V roce 1956 se s rodiči a sourozenci přestěhoval do Těchanova v podhůří Jeseníků. Vystudoval gymnázium v Rýmařově (1960-1963) a pedagogickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci, obor výtvarná výchova (1967). V roce 1971 se oženil, se ženou Agnes mají dceru Moniku. Po absolvování univerzity začal vyučovat na základní devítileté škole v Rýmařově, následujícího roku se stal ředitelem školy v Sovinci a později v Jiříkově. Od roku 1974 vedl galerii v Sovinci, od roku 1998 v Bruntále.
První impuls k fotografování dostal od otce. V době studií ho podnítil k fotografování prof. Jan Bukovjan. Štreit se účastnil fakultních výstav a studium zakončil první samostatnou výstavou (1967), od té doby realizoval přes 850 samostatných výstav v řadě zemí Evropy i v zámoří a zúčastnil se přes 300 kolektivních výstav a mnoha mezinárodních dílen a sympozií. Od roku 1972 se koncepčně věnoval zobrazování vesnického života. Soustředil se na portrét a na rómskou tématiku. V letech 1974-1977 absolvoval Školu výtvarné fotografie v Brně, jeho závěrečnou prací byl soubor z divadelního zákulisí. V roce 1982 se zúčastnil jako jediný fotograf nepovolené výstavy neoficiálních výtvarných umělců na tenisových kurtech v Praze, kde jeho fotografie vzbudily pozornost tajné policie. Byl uvězněn (hanobení republiky a jejího přestavitele), součástí trestu bylo zabavení části negativů a pozitivů a fotoaparátu. Měl zakázáno pokračovat ve fotografování, po propuštění z vězení nesměl učit a byl sledován. Pracoval jeden rok v knihovně, pak jako dispečer Státního statku Ryžoviště. Začal se věnoval kulturní činnosti a opět fotografování. Po státním převratu v listopadu 1989 se Štreitova situace změnila. V letech 1990-1993 byl zaměstnancem okresního úřadu a posléze muzea v Bruntále. Od roku 1994 pracuje jako samostatný fotograf. V r. 2000 obhájil habilitační řízení (docenturu) na katedře fotografie Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění v Praze.
Vyučuje dokumentární fotografii na Filmové a televizní fakultě Akademie múzických umění v Praze a na Institutu tvůrčí fotografie Filozoficko přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě. Je rytířem DC a členem Sdružení Q Brno, Spolku olomouckých výtvarníků, Aktivu volné fotografie při Pražském domě fotografie a Umělecké besedy v Praze. Úzce spolupracuje s progresivními umělci v Praze, Brně, Bratislavě a v dalších kulturních centrech České republiky i v zahraničí. Realizoval více než 750 fotografických výstav, vydal 22 fotografických knih a katalogů. Za svoje fotografie získal řadu domácích i mezinárodních ocenění. Je zastoupen v nejvýznamnějších světových sbírkách, bylo o něm natočeno několik dokumentů. Od roku 1990 část své práce soustavně věnuje podpoře humanitární a charitativní činnosti. Od roku 2006 je čestným občanem města Vsetín.
mvk.cz, 1.12.2019

Jindřich Štreit

podřazený dokument
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2011   Přátelé spouště (Jindřich Štreit), Výčepní list, 4

Jindřich Štreit

kniha
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2019   Príležitostné texty