Vojtěch Zach

* 28. 9. 1867, Lhotice, Želiv (Pelhřimov), Česká republika (Czech Republic)
† 20. 2. 1939, Petrovice, Humpolec (Pelhřimov), Česká republika (Czech Republic)
řezbář, loutkář

 

národnost: česká
pohlaví: muž

poznámka:
NK ne - 2020/04
žena: Marie, roz. Stárková (*27.12.1686 Holice u Pardubic)

Vojtěch Zach

Regionální loutkářský řezbář, jehož marionety se vyznačují štíhlými hlavami s detailní řezbou obličeje, většinou kvůli četným vráskám zarputilého až krutého. Zobrazují nejen konkrétní výraz postavy, ale i její citové rozpoložení.
Pocházel z rolnické rodiny, otec byl půlláník ve vsi Lhotice. Z. již od dětství vyřezával loutky a hrával loutkové divadlo, později se řezbářství věnoval profesionálně. Pracoval u kutnohorských řezbářských firem (Krejčík; Bohumil Bek aj.). S jeho loutkami hrálo loutkové divadlo v Žatci, Loutkové divadlo DTJ v Mladé Boleslavi, Loutkové divadlo vlasteneckých přátel dr. Paříka a Třebenicka. Za spolupráce J. Siegra a artistického správce A. Růžičky řídil Z. představení Divadelního místního odboru sedmé části Národní jednoty pošumavské v pražském hostinci V kanóně. Tvořil také sakrální a funerální plastiky a řezby, jeho práce se nalézají např. v Petrovicích a Jiřicích. Byl ženat s Marií, roz. Stárkovou (* 1868), která vedla v Humpolci pohostinství.
Z. řezba byla ostrá v detailech, ve výrazu až krutá. Pro charakteristiku typů loutek používal nadsázku. Jeho loutky se vyznačují konkrétním výrazem, který vyjadřuje nejen samu postavu, ale i její emoční rozpoložení. Vynikají štíhlými hlavami s detailní řezbou obličeje. Působí zarputilým dojmem v důsledku jakoby svraštělého, napříč žlábkovaného obočí a četných ostrých vrásek.
Prameny
Loutky se nacházejí ve sbírkách MZMd, Muzea loutkářských kultur v Chrudimi, v soukromých sbírkách M. Knížáka a J. Vorla.
SOA Třeboň: Sbírka matrik, Jiřice 30, matrika narozených 1867–1895, s. 1.
Literatura
J. Hudec: Z předhistorie loutkového divadla v Žatci, Loutkář 15, 1928–1929, č. 8, s. 187–191; L. Novák: Loutkové divadlo, Praha [1905], s. 87–88; J. Blecha, P. Jirásek: Česká loutka, Praha 2008, s. 85.
Knížák
Lenka Schubertová, 2015, encyklopedie.idu.cz, 25.4.2020

Vojtěch Zach

rok od - do   instituce, obec, poznámka
???? - ????   firma Bohumil Bek, Kutná Hora (Kutná Hora), Klášterní ulice 283, zaměstnanec
???? - ????   firma Krejčík, Praha, zaměstnanec
???? - ????   Humpolec (Pelhřimov), Humpolec (Pelhřimov), trvale žil, za prací dojížděl
???? - ????   Jiřice (Nymburk), Jiřice (Nymburk), pochován, na hrobě má hlavu Ježíše s trnovou korunou, kterou vyřazal to odpoledne co zemřel; v kostele je umístěn kříž s Ježíšem, který vyřezal jako malý chlapec
???? - ????   Loutkové divadlo DTJ, Mladá Boleslav (Mladá Boleslav), vyřezal loutky (75 cm vys.)
???? - ????   Loutkové divadlo Klubu vlasteneckých přátel dr. Paříka a Třebenicka, vyřezal loutky (75 cm vys.)
???? - ????   Loutkové divadlo Žatec, Žatec (Louny), vyřezal loutky
???? - ????   Petrovice, Humpolec (Pelhřimov), Petrovice, Humpolec (Pelhřimov), vyřezal sv. Václava, který je umístěn v kapličce