Václav Hora

* 10. 12. 1937, Plzeň (Plzeň-město), Česká republika (Czech Republic)
knihovník, nakladatel

 

národnost: česká
pohlaví: muž

poznámka:
NK ne - 2020/03

Václav Hora

Jsem znamením střelec – snažím se střílet jen pozitivní střely. První jsem vystřelil 10.12.1937 v Plzni, ve stejný den se narodil i kníže Schwarzenberg. Do Chebu jsme přišli v březnu 1946 a bydleli jsme v Riegerově ulici. Otec, vyučený strojní zámečník, byl řidičem autobusu ČSAD Cheb-Tisová a maminka pracovala jako kuchařka, nejdříve v Sailerce a později v n.p. Eska.
Základní vzdělání jsem začal i ukončil v Montgomeryho, pak v Americké škole. Pak jsem studoval v Praze osvětovou školu, větev knihovnická. Po vojně jsem pokračoval dálkově na UK, katedru knihovnictví, promoval jsem v roce 1969. O prázdninách jsem v Chebu byl expresním pošťákem, na kole jsem až do okruhu 6 km rozvážel telegramy a telefonní výzvy, to jediné mi započítali do penze.
Do Skautu jsem vstoupil hned v roce 1946, vedoucím oddílu byl Rudolf Zedlo-Akela, první skautská klubovna se jmenovala Svojsíkův dům. Absolvoval jsem s ním čtyři tábory na Králově kameni blízko Kladské, v roce 1949 nás přeměnili na Pionýrské tábory Junáka, museli jsme povinně sbírat lesní plody, pak nás rozpustili. Vedle měl hájovnu Ivan Olbracht.
V Chebu jsme spolu s Petrem Hudlickým a spol. založili Filmový klub, asi v roce 1961, měli jsme vlastní klubovnu na náměstí, kde je nyní Roland. Promítaly se zde filmy z různých západních velvyslanectví např. USA, Francie, Japonsko. Filmový klub měl asi 400 registrovaných členů platících příspěvky. Později spolupracoval i Jan Jíra. Organizoval jsem seminář v polském v Gdaňsku v roce 1967 a v dubnu 1969 jsem byl na semináři v německém Freiburgu, kde se mnou byl i Mgr. Václav Jiřík. Byl jsem ve Federaci filmových klubů a v Praze také členem tak říkajíc ústředního výboru. To neušlo ´bystrému oku´ StB.
Vojnu jsem si odsloužil v letech 1957-59 v Jaselských kasárnách v Brně, kde se natáčely Četnické humoresky, a pak kasárna zbourali. Po vojně jsem pracoval v chebské knihovně jako knihovník, dále na učňovské škole naproti divadlu jako vychovatel a pak jsem šel do KaSSu.
Emigroval jsem dvakrát – poprvé 31. srpna 1968, šel jsem přes lágr v Zirndorfu, nastoupil jsem do univerzitní knihovny ve Frankfurtu. Poněvadž jsem neměl jednu státnici, vrátil jsem se v listopadu 1968 a dostudoval jsem. Podruhé v dubnu 1969 zase do Frankfurtu a už jsem zůstal, pracoval jsem postupně v Deutsche Bibliotek Frankfurt a pak na Goethově univerzitě, fakulta společenských věd, jako knihovník, zde jsem zůstal až do penze v roce 2002, tedy do svých 65 let.
Odsouzen jsem byl za ilegální pobyt v cizině, myslím asi na 14 měsíců, rozsudek byl zrušen v roce 1990.
V roce 1977 jsem při své práci otevřel exilové knihkupectví Dialog, kde jsem organizoval i filmové projekce a diskusní večery – mimo jiné s Lídou Baarovou a Adinou Mandlovou… Dále přednášky a semináře, plesy na podporu knihkupectví, české poutě v Ellwangen a v cizině - Holandsko, Švýcarsko, Rakousko.
V roce 2001 jsem Dialog přestěhoval na Maškův mlýn v Libřici u Davle. Zde bývám v letních měsících.
encyklopedie.cheb.cz

Václav Hora

 

Václav Hora

rok od - do   škola, obec, fakulta, zaměření, profesor
???? - ????   Osvětová škola, Praha, knihovnictví
???? - 1969   Univerzita Karlova, Praha, Filozofická fakulta, knihovnictví

Václav Hora

rok od - do   instituce, obec, poznámka
1946 - 1968   Cheb (Cheb), Cheb (Cheb)
1961 - 1968   Filmový klub, Cheb (Cheb), zakladatel, společně s Petrem Hudlickým
1969 - ????   Frankfurt nad Mohanem / Frankfurt am Main, Frankfurt nad Mohanem (Frankfurt am Main)
1976 - ????   Dialog Buchhandlung, Frankfurt nad Mohanem (Frankfurt am Main), Gutleutstraße 15, zakladatel

Václav Hora

rok od - do   skupina, *vznikla, poznámka
???? - ????   osobnosti (Plzeňský kraj), *
1968 - ????   exil, *, emigroval nadvakrát, 1968 a 1969, vrátil se dodělat státnice
1969 - ????   český exil (Německo), *

Václav Hora

kniha
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1995   Kniha a český exil 1949-1990, Torst, Praha
www
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  ????   DIALOG (4) (slovnikceskéliteratury.cz), www.slovnikceskeliteratury.cz