Pavel Klein

* 25. 1. 1652, Cheb (Cheb), Česká republika (Czech Republic)
† 30. 8. 1717, Manila, Filipíny (Philippines)
pedagog, jezuitský misionář, filozof, lingvista (jazykovědec), astronom

 

národnost: česká
pohlaví: muž

NK AUT: jo20000073706

poznámka:
Jezuita, misionář a profesor na Filipínách, filozofické, teologické a astronomické práce, tagalský slovník, farmakologická příručka.

Pavel Klein

Pavel Klein (25. ledna 1652, Cheb – 30. srpna 1717, Filipíny), známý též pod jmény Paul Klein nebo Pablo Clain, byl český jezuitský misionář, lékárník a spisovatel, který se počátkem 18. století stal univerzitním rektorem na Filipínách. Patřil mezi významné osobnosti manilského života. Je také autorem vůbec první historické mapy Palau.
Na misie do Filipín odcestoval spolu se čtvrtou výpravou z Čech v roce 1678. Jednalo se tehdy hlavně o lékaře a lékárníky. Pavel Klein přicestoval na Filipíny po dlouhé cestě ze Španělska přes Mexiko (1681) v roce 1682. Nejdříve se v Manile stal lékárníkem a profesorem na jezuitské koleji. Je znám popisem zatmění měsíce v roce 1668 v Manile. Později byl jmenován rektorem Colegio de Cavite a na sklonku života působil jako nejvyšší představitel jezuitů na Filipínách, tzv. provinciál.
Je autorem celé řady publikací na Filipínách. Mezi nejznámější patří jeho recepty na léky z místních bylin a ingrediencí, z nichž řada se na Filipínách využívá dodnes.
Jednoduché recepty na rozličné nemoci (Remedios fáciles para diferentes enfermedades apuntados por el Padre Pablo Clain de la Companía de Jesús para el alivio y socorro de los s. Ministros evangélicos de las doctrinas de los naturales...), Manila 1712, 2. vydání, Madrid 1852;
Křesťanské úvahy (Pensamientos christianos: sa macatovid manga paninisisdimin nang tavong christiano sa arao halagang sangbovon), 1748
Zázraky a výjimečné činy Archanděla Gabriela (Beneficios, y favores singulares hechos por el glorioso archangel san Rafael al santo patriarca Tobias, y su familia) 1754
Slovník tagalštiny (tj. filipínštiny - Vocabulario tagala) Manila 1754.
cs.wikipedia.org, 21.7.2017

Pavel Klein

rok od - do   instituce, obec, poznámka
???? - ????   Cádiz, Cádiz
???? - ????   Filipíny

Pavel Klein

encyklopedie/slovník
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1998   Kdo byl kdo (Naši cestovatelé a geografové), Nakladatelství Libri, Praha
www
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  ????   Pavel Klein (cs.wikipedia.org), cs.wikipedia.org
kalendárium
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2006   Kalendárium osobností západních Čech na rok 2007 (Textová část), Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje, Plzeň (Plzeň-město)