Václav Vojtěch

* 28. 11. 1901, Skřivany (Hradec Králové), Česká republika (Czech Republic)
† 6. 8. 1932, Sadská (Nymburk), Česká republika (Czech Republic)
polární badatel

 

národnost: česká
pohlaví: muž

NK AUT: jk01150374

poznámka:
+ - utonul při převrácení kanoe v Labi nedaleko Sadské

Václav Vojtěch

Narodil se 29. listopadu 1901 ve Skřivanech u Nového Bydžova, zde vystudoval gymnázium a později na Karlově univerzitě ještě učitelství zeměpisu. V roce 1922 byl vyslán Českým zeměpisným archivem do Paříže, aby zpracoval materiál z první světové války. V roce 1928 se stal redaktorem tiskové kanceláře Central European Press, kde se při zpracování zahraničních zpráv dozvěděl o plánech letecké expedice Richarda Evelyna Byrda k jižnímu pólu. Prostřednictvím amerického bankéře českého původu Tomáše Čapka zaslal Byrdovi osobní dopis, kde ho žádal o účast na expedici, ale byl odmítnutý. Dne 25. září odjel do Southamptonu, kde se nalodil na loď do Wellingtonu, kde přesvědčil Richarda Byrda a byl přijat do expedice, jako topič zásobovací lodi expedice Eleanor Bolling. Později pracoval jako kuchař a cvičitel polárních psů.
V průběhu této expedice vstoupil dne 27. ledna 1929 jako první Čech na území Antarktidy, za což obdržel (rovněž jako první Čech) nejvyšší americké vyznamenání – Zlatou medaili Kongresu. Své zážitky a dojmy popsal na přednáškách, v novinových článcích a také v knize Námořníkem, topičem a psovodem za jižním polárním kruhem, jež je svědectvím o organizaci a průběhu polárních výprav ve první třetině 20. století. V srpnu roku 1932 měl odcestovat na Aljašku a připojit se k Aleši Hrdličkovi při studiu polárního klimatu, geologie a geografie, ale při návštěvě přátel utonul při převrácení kanoe v Labi nedaleko Sadské.
Jeho osobnosti i jeho výpravě do Antaktidy je věnována expozici muzea v Novém Bydžově. Jeho památku připomíná pomník v rodných Skřivanech.
Od roku 1986 se v Krkonoších na jeho památku každoročně pořádá závod psích spřežení. Jedná se o závod, v němž družstvo tvoří musher se psím spřežením a lyžař. Závod je inspirován dlouhými traily arktickými pustinami, při nichž si musher veze vše potřebné s sebou.
cs.wikipedia.org, 13.10.2018

Václav Vojtěch

 

Václav Vojtěch

rok od - do   instituce, obec, poznámka
???? - ????   Antarktida
???? - ????   Nový Zéland
???? - ????   Praha, Praha
???? - ????   Spojené státy americké (USA)

Václav Vojtěch

encyklopedie/slovník
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1998   Kdo byl kdo (Naši cestovatelé a geografové), Nakladatelství Libri, Praha
www
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  ????   Václav Vojtěch (cs.wikipedia.org), cs.wikipedia.org