Matouš Konečný

* 1569, Strážnice (Hodonín), Česká republika (Czech Republic)
† 8. 2. 1622, Brandýs nad Orlicí (Ústí nad Orlicí), Česká republika (Czech Republic)
kněz, spisovatel, biskup

 

národnost: česká
pohlaví: muž

NK AUT: jk01061502

poznámka:
NK - Konečný, Matouš, asi 1572-1622
Odkaz. forma
Konečný, Matauš, asi 1572-1622
Konečný, Jan, asi 1572-1622

Matouš Konečný

Vzdělání získal na bratrské škole ve Strážnici. V roce 1589 byl spolu s Izajášem Konečným (poměr mezi oběma osobami zůstává z důvodu nedostatku pramenů nejasný) zapsán na univerzitě ve Vitemberku, kde se pravděpodobně seznámil s Abrahamem Scultetem. Po návratu na Moravu se v roce 1592 stal jáhnem a na budoucí dráhu bratrského duchovního se připravoval v Třebíči. Zde byl v srpnu 1596 ordinován na kněze, podobně jako další budoucí biskupové Jan Cruciger a Matěj Cyrus. V září 1604 byl na synodu v Žeravicích zvolen do úzké rady. Zřejmě již před tím působil jako správce sboru v Tuchoměřicích, z něhož byli obstarávání členové sboru Jednoty bratrské v pražských městech. Z roku 1607 se dochovaly soupisy členů obou těchto sborů, psané Konečného rukou.
V roce 1609, který byl pro Jednotu bratrskou klíčový z hlediska vydání Rudolfova Majestátu na náboženskou svobodu, se Konečný aktivně účastnil jednání o nových řádech, které měly upravovat vzájemné soužití nekatolických společenství. Po smrti Bartoloměje Němčanského, byl Konečný v srpnu 1609 v Jaroměřicích zvolen biskupem se sídlem v Mladé Boleslavi, kde se 4. října téhož roku stal správcem sboru i místní bratrské školy. V rámci svých biskupských povinností dohlížel na kněžstvo mladoboleslavské bratrské diecéze a jako biskup-písař měl na starosti veškerou literární produkci Jednoty. Sám byl literárně činný.
Vzhledem k množícím se zdravotním potížím byl Konečný na počátku stavovského povstání uvolněn ze správy mladoboleslavského sboru, který převzal jeho nástupce Jan Brož. Nadále však vykonával své biskupské povinnosti. V červnu 1620 byl v Praze přítomen předání přestavěného chrámu sv. Šimona a Judy pražským sborům. Po porážce povstání se spolu s jinými bratrskými duchovními uchýlil do Brandýsa nad Orlicí na panství Karla staršího ze Žerotína, kde v únoru 1622 zemřel. Do dnešních dní se dochoval jeho náhrobní kámen. Konečného žena Alžběta odešla do exilu a usadila se v Horních Uhrách.
V roce 2006 byl při rekonstrukčních pracích v bývalém bratrském areálu na Karmeli v Mladé Boleslavi nalezen archiv Matouše Konečného, který je jedinečným svědectvím o životě Jednoty bratrské v době mezi vydáním Rudolfova majestátu a vypuknutím stavovského povstání.
cs.wikipedia.org, 21.4.2019

Matouš Konečný

rok od - do   škola, obec, fakulta, zaměření, profesor
???? - ????   Wittenberg, Wittenberg

Matouš Konečný

rok od - do   instituce, obec, poznámka
???? - ????   Strážnice (Hodonín), Strážnice (Hodonín), základy vzdělání
???? - ????   Wittenberg, Wittenberg, studium
1596 - ????   Město Třebíč, Třebíč (Třebíč), ustanoven českobratrským knězem
1604 - ????   Mladá Boleslav (Mladá Boleslav), Mladá Boleslav (Mladá Boleslav), zvolen do užší rady a později zvolen biskuperm jednoty bratrské

Matouš Konečný

rok od - do   skupina, *vznikla, poznámka
1604 - ????   Jednota bratrská, *, zvolen do užší rady a později zvolen biskupem v Mladé Boleslavi

Matouš Konečný

kniha
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2001   Mladá Boleslav: Město, region, Knihovna města Mladá Boleslav, Mladá Boleslav (Mladá Boleslav)
www
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  ????   Matouš Konečný (cs.wikipedia.org), cs.wikipedia.org