Jan Švéda

* 9. 2. 1828, České Budějovice (České Budějovice), Česká republika (Czech Republic)
† 7. 1. 1921, Prachatice (Prachatice), Česká republika (Czech Republic)
kněz

 

pohlaví: muž

poznámka:
IČ - jk01131887 (definitivní)
Msgre., katolický kněz, náboženská literatura
2.11.1851 vysvěcen na kněze

Jan Švéda

Jan Švéda byl synem vysloužilého vyššího dělostřelce a později lodníka u loďmistra Adalberta Lanny Jakuba Švédy a jeho manželky Anny rozené Němcové. Po gymnaziálních studiích v Českých Budějovicích vstoupil na tamní teologický institut a na kněze byl vysvěcen biskupem Janem Valeriánem Jirsíkem dne 2.listopadu 1851. Jako kaplan působil v Ledenicích, Lomnici nad Lužnicí a v Třeboni. V roce 1866 byl ustanoven farářem v Husinci a roku 1871 děkanem v Prachaticích, kde aktivně působil takřka 48 let. V roce 1919 byl na vlastní žádost penzionován.
Na všech působištích se Jan Švéda věnoval především pastorační činnosti, ale také otázkám školským a kulturním. Sbíral kostelní písně a sestavil je do sbírky nazvané Kancionálek. Dílko vydané vlastním nákladem a po rozebrání opakovaně doplňované, vyšlo nejméně ve čtrnácti vydáních. Inicioval stavbu hřbitovního kostela sv.Cyrila a Metoděje v Husinci jako vlastenecky pojatou protiváhu Husova kultu. Prachatický děkanský chrám sv.Jakuba staršího apoštola prošel v době jeho působení celou řadou oprav a úprav, které se týkaly jak samotné kostelní stavby, tak i jejího vnitřního vybavení, a to většinou podle citlivých návrhů architekta Josefa Mockera a schwarzenberského stavebního rady ing. Jana Sedláčka.
Ačkoliv se Jan Švéda hrdě hlásil k svému češství, nepreferoval ani Čechy, ani Němce. V době sílících národnostních třenic usiloval o porozumění lidí obou národností.
Jan Antonín Mager

Jan Švéda

rok od - do   škola, obec, fakulta, zaměření, profesor
???? - ????   Gymnázium, České Budějovice (České Budějovice)
???? - ????   Theologický institut, České Budějovice (České Budějovice)

Jan Švéda

rok od - do   instituce, obec, poznámka
???? - ????   Ledenice, Ledenice (České Budějovice), kaplan
???? - ????   Lomnice nad Lužnicí, Lomnice nad Lužnicí (Jindřichův Hradec), kaplan
???? - ????   Třeboň (Jindřichův Hradec), Třeboň (Jindřichův Hradec), kaplan
1866 - ????   Husinec (Prachatice), Husinec (Prachatice), farář

Jan Švéda

kniha
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2007   Prachatice, domy a lidé / Prachatice, Houses and People / Prachatice, Häuser und Leute, Město Prachatice, Prachatice (Prachatice)