Miroslav Šnejdar

* 1928

 

pohlaví: muž

poznámka:
NK neuvádí 2008
cestovatel, fotograf

Miroslav Šnejdar

V roce 1995 jsem se přihlásil do Guinnessovy knihy rekordů jako první na světě, ale bylo mi řečeno, že Antarktidu člení na 11 území a já měl jen tři. Odkázali mě na české vydání knihy rekordů, protože Češi dělení Antarktidy neuznávají. Učinil jsem to a v roce 1997 a další dva roky jsem tam byl uveden jako nejvíce zcestovalý Čech se všemi nezávislými státy a 47 dalšími teritorii (kolonie aj.). Od té doby se seznamy měnily. Jsem dlouholetým členem Klubu Globe - Prosiměřice i Zeměpisného sdružení v Brně. Tam jsem jasně na prvním, nedostižitelném místě jako "Supervelmistr světových cest" s 550 státními útvary. Seznam zemí ZS (odkaz na Zeměpisné sdružení je v oblíbených odkazech Kompasu - poznámka PD) jistě znáte. Zkontroloval jsem to na dnešní stav a mám skutečně všechny dnešní samostatné státy světa, včetně posledního Kosova, kde jsem byl poprvé někdy před 35 lety, ale před nedávnem jsem si návštěvu zase obnovil. Budete-li mít zájem o detaily mých cest, pošlu později něco více. Teď jen pár údajů pro informaci:
Jsem ročník 1928. První cestu jsem podnikl v r 1938 do Hamburku, ale byl jsem vrácen rodičům. Za války jsem procestoval většinu Protektorátu a navštívil 3 cizí země. V roce 1987 jsem šel do důchodu a dnes mám za sebou 309 zahraničních cest. Např. 2 půlroční kolem světa, Po kolejích kolem světa, Kolem Afriky, Od Aljašky po Antarktidu, 10x Karibské moře, 16x USA, 5 cest po všech čínských provinciích, 5x Nový Zéland apod. Letos mám zase 5 větších cest. I když znám většinu zajímavých míst na světě, za ta léta se mnohé změnilo a nechci sedět doma. Jezdím s přítelkyní, kterou do ŽK přihlásím příští rok, až se dostane nad 50 států, teď je kolem 40tky dost husto...
Navštívil jsem všech 378 tehdejších milionových měst na Zemi, v Evropě všech asi 700 stotisícových měst, v USA všechna aspoň tak velká jako Ostrava. V řadě zemí jsem byl více než 30x a celkem strávil v cizině přes 12 let, z toho přes polovinu v tropech (Sahara, Amazonka, Orinoko, Zambezi). Byl jsem u 60 moří a 65 větších zálivů, loděmi urazil 49 tisíc km, pěšky v zahraničí 25 tisíc km a od roku 1996 doma dalších 35 tisíc km pěšky na klasifikovaných pěších pochodech. Mám stovky chodeckých medailí, často jako první Čech (např. Mistr chodec Dálného východu, mnohonásobný Zlatý světový mistr chodec a medaile ke Světovým pohárům). Donedávna jsem chodil maratóny. Sbírám města s metrem (80), letecké společnosti (letěl jsem se 169), celkem mám v zahraničí přes 2 milióny km různými přesuny. Většinou jsem cestoval sám, pokud to šlo, tak s rodinou. Mám státnice ze 4 západních jazyků a domluvím se několika dalšími.
Dělával jsem několik set přednášek, teď už jen známým. Mám přes 28.000 diapozitivů a řadu fotografií. Dost jsem publikoval, mám napsané jen pro rodinu 4 knihy, dále mám 45 dílů podrobných cestovních zápisů (11.500 stran). Můj seznam přepadení, krádeží apod. má 28 položek a seznam deportací, zadržení na celnicích i v terénech také 28 položek. Byly by to knihy hororů.
Na cesty jsem nejprve vydělával překlady ze 4 jazyků, byl jsem zlepšovatelem a vynálezcem a v cizině jsem pracoval i na různých konkurzech, třeba pro OSN. Povoláním soustružník, technik-strojař, konstruktér, obchodník i výzkumný pracovník. 40 let jsem spal jen 5-6 hodin denně, abych své plány uskutečnit.
www.kompas.estranky.cz

Miroslav Šnejdar

kniha
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2008   Jiná Afrika, Radioservis, a.s., Praha