Jan Melichar

* 31. 7. 1940, Březnice, Česká republika (Czech Republic)
pedagog, matematik

 

národnost: česká
pohlaví: muž

NK AUT: jo20000080637

poznámka:
člen řady komisí MŠMT ČR
* - není jasné v které Březnici?

Jan Melichar

Narozen 31.července 1940 v Březnici v Podčapské ul. 232/22 v rodině úředníka březnického soudu a dámské krejčové.V Březnici bydlel až do 1.března 1946, kdy se spolu s rodiči přestěhoval do Litoměřic, kam se tatínek vrátil pracovat k okresnímu soudu.
V roce 1957 ukončil maturitou jedenáctiletou střední školu v Litoměřicích.V letech 1957-1962 studoval fakultu přírodních věd Vysoké školy pedagogické v Praze a absolvoval jako promovaný fyzik -učitel matematiky a fyziky středních škol. V roce 1974 získal titul RNDr. a v roce 1981 CSc., oba tituly na přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. V roce 1979 jmenován ministrem školství docentem a v roce 1985 prezidentem republiky vysokoškolským profesorem pro obor teorie vyučování matematice. V té době jeden z nejmladších profesorů v Československu.
V letech 1963 až 1966 učitel matematiky a fyziky na Střední všeobecně vzdělávací škole a Střední průmyslové školy chemické v Lovosicích. Od roku 1966 učitel katedry matematiky Pedagogické fakulty v Ústí nad Labem.Na této fakultě v letech 1979 až 1985 proděkan pro pedagogickou činnost,v letech 1985 až 1989 (31.12.1989) děkan fakulty.
V letech 1995 až 1996 předseda Akademického senátu Pedagogické fakulty ústecké univerzity. Od začátku roku 1999 až dosud předseda Akademického senátu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. V současné době zástupce vedoucího katedry matematiky Pedagogické fakulty, vedoucí oddělení učitelství pro 1. stupeň základní školy této katedry, člen Rady vysokých škol České republiky, předseda její komise pro vysokoškolskou přípravu učitelů a člen řídící rady Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy České republiky pro transformační a rozvojové projekty.
Absolvoval četné studijní, pracovní a přednáškové pobyty v zahraničí (Maďarsko, Polsko, Rusko, Německo, Anglie, Holandsko, Belgie). Významná byla v roce 1970 vědecká stáž v Polsku, kde působil celý zimní semestr jako asistent prezidentky Mezinárodní komise pro studium a zlepšení výuky matematiky UNESCO paní Univ. Prof. Dr. hab. Anny Zoffi Krygowské. Je čestným nositelem znaku města Meijelu v Holandsku. Je hlavním autorem a spoluautorem 93 učebních textů matematiky pro základní školu jak v České, tak ve Slovenské republice.V roce 1979 obdržel Cenu ministra školství za nejlepší učebnici roku.V roce 1996 obdržel vyznamenání Za vynikající pedagogickou práci od Jednoty českých matematiků a fyziků.
Je autorem mnoha odborných článků v domácích i zahraničních vědeckých publikacích.
V 70. letech po návratu od Prof. Krygowské je pověřen řízením rezortního úkolu ministerstva školství vytvořit přechodový most ve vyučování matematice mezi prvním a druhým stupněm základní školy jak v České, tak ve Slovenské republice. Se svým týmem připravil náplň a napsal učební texty matematiky pro 4. a 5. ročník základní školy v tak zvaném "množinovém pojetí" a to nejdříve pro experimentální školy a pak pro celou Československou republiku. Mezi tyto učební texty patří učebnice, pracovní sešity, metodické texty pro učitele. Tyto učební texty byly vydány v českém, slovenském, polském a maďarském jazyce. Zcela vyjímečné jsou texty zpracované pro slabozraké děti. Dle všech těchto učebních textů se učilo až do poloviny 90. let. V 90. letech vytváří spolu s manželkou cyklus učebních textů Matematika hrou, které jsou velmi úspěšné již v samostatné Slovenské republice.
Spolu s docentem Miroslavem Červinkou vytváří ojedinělý soubor pomocných učebních textů matematiky pro 1. stupeň základní školy pro etnickou skupinu Rómů. Tento soubor vzbudil pozornost na mezinárodních konferencích k problematice lidských práv. Jde pravděpodobně o jediné učebnice na světě pro romské etnikum. V této době vznikl i soubor moderních pracovních učebnic matematiky pro 1. stupeň základní školy na kterém pracoval spolu s profesorem Jiřím Cihlářem, doktorem Milanem Zelenkou a vynikajícím ilustrátorem panem Jiřím Holým. Nakladatelství Fortuna Praha za tento soubor učebnic obdrželo na veletrhu učebnic v Kroměříži čestnou cenu.
Manželka Mgr. Alena Melicharová je učitelkou na základní škole ul. Boženy Němcové v Litoměřicích , dcery Mgr. Andrea Melicharová a Mgr. Jana Melicharová pracují jako odborné referentky v sekretariátu hejtmana ústeckého kraje.
zdroj - pf.ujep.cz, 2011/05

Jan Melichar

rok od - do   škola, obec, fakulta, zaměření, profesor
???? - 1957   Jedenáctiletá střední škola, Litoměřice (Litoměřice)
1957 - 1962   Vysoká škola pedagogická, Praha

Jan Melichar

encyklopedie/slovník
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2001   Velký slovník osobností vědy a kultury příbramského regionu, Knihovna Jana Drdy Příbram, Příbram (Příbram)