Jan Pavel Bílek

* 1753, Police (Třebíč), Česká republika (Czech Republic)
† 1826, Telč (Jihlava), Česká republika (Czech Republic)
chirurg, historiograf

 

národnost: česká
pohlaví: muž

Jan Pavel Bílek

Jan Pavel Bílek se do Telče přistěhoval r. 1770. Nejdříve působil jako lazebník a ranhojič. Stal se tajemníkem magistrátu, špitálním chirurgem a historiografem města. Přední postavení zaujímal v církevních bratrstvech. Po zrušení bratrstev a jezuitského řádu (r. 1773) zachránil před zničením některé písemnosti. Ty se později spolu s různými časopisy, knihami, zbraněmi, řemeslnými výrobky apod. staly základem muzejních sbírek. Historické zprávy čerpal z městského archivu, z původních listin i z nejstarší městské knihy z r. 1359, která se později ztratila. Z ní opsal titulní list. Pořídil i německý překlad bully papeže Klimenta XIV. o rozpuštění jezuitského řádu. R. 1790 napsal německy "Paměti města a panství Telč", které se pro jeho následníky (Kyptu, Sankota) staly výchozím pramenem k dějinám města. J. P. Bílek také dal podnět k oslavám domnělého 700. výročí založení města v r. 1799.
Jako správce telčského starobince propagoval očkování a sám je prováděl. Věnoval se studiu četných vědních disciplín, ponejvíce medicíně a veterinářství. Přeložil do českého jazyka Steidlův spis o porodnictví. Vlastnil také velkou lékárnu.
(Tiray: Vlastivěda moravská, Telecký okres, Brno 1913, str. 152;
Vlast. sborník Vysočiny VI/1988; E. Melmuková: Historická úloha Telče v procesu národního obrození, str. 43 - 44; Jiskra, 12. 9. 1980, J. Ptáček: J. P. Bílek - telčský historik)
zdroj - www.telc-etc.cz, (hb), 2010

Jan Pavel Bílek

rok od - do   instituce, obec, poznámka
???? - ????   Telč (Jihlava), Telč (Jihlava), městský tajemník