Velká výstava českého komiksu odstartovala

typ dokumentu: www
nadřazený dokument: týden.cz
rok vydání: 2013/03/08

poznámka:
-
Nestává se často, aby na vernisáž dorazily stovky lidí. Tvůrcům rozsáhlé výstavy Signály z neznáma se to podařilo. V rukou měli silné zbraně - téměř všechny postavy z historie českého komiksu, jehož mnohavrstevnost se ode dneška představuje na několika podlažích pražského Centra současného umění DOX.
Expozici Signály z neznáma nazvanou podle jedné z legendárních epizod slavného Čtyřlístku viděli koncem minulého roku diváci v Brně, v Praze potrvá do 20. května. Na výstavě nechybí žádná z ikon žánru - od Rychlých šípů, Čtyřlístku, Seka a Zuly či Ferdy Mravence přes vnadné krasavice z pera Káji Saudka až k železničáři Aloisi Nebelovi nebo psímu detektivovi Vrťapkovi.
Návštěvníci mají poprvé možnost vidět v Praze český komiks v celé mnohaleté tradici tak, jak procházel svými vzlety a pády v dějinách 20. století. Mnoho věcí je vystaveno v originálech, a lidé tak mají možnost nahlédnout i do tvůrčí dílny různých umělců.
Jako počáteční hranici výstavní chronologie stanovili autoři rok 1922, kdy začala vycházet série Josefa Lady nazvaná Šprýmovné kousky Frantíka Vovíska a kozla Bobeše. Z "otců zakladatelů" dostal velký prostor také Ondřej Sekora, který vytvořil nejen Ferdu Mravence, ale i další a ve své době populární postavy. Svobodný rozvoj žánru ale narušila období protektorátu a komunistické totality, kdy český komiks brzdily omezené publikační možnosti a cenzurní zásahy, navíc chyběl kontakt se zahraničím, připomínají informační panely.
Výstava je rozdělena tematicky do několika oddílů. Jedna část například shrnuje komiksy o
chlapeckých klubech, další jsou věnovány zvířecím hrdinům, fenoménu Káji Saudka nebo vědeckofantastickému a dobrodružnému žánru. Tématem výstavy jsou také přesahy komiksu do divadla, filmu, reklamy a propagandy. Lidé mohou vidět také zajímavé stránky nejrůznějších časopisů, ať už historických či těch současných.
Čtyřlístek, Sek a Zula, kozel Bobeš, Malý Vinnetou, Rychlé šípy, Nebel nebo hrdinové Vzpoury mozků. Ti všichni se sešli na nové výstavě věnované historii českého komiksu v pražském Centru současného umění DOX. Slavnostní vernisáže se ve čtvrtek zúčastnily stovky lidí, kteří si mohli na několika podlažích prohlédnout spoustu obrázků i stránek starých či současných časopisů.
Výstava je otevřena každý den kromě úterý ve středu až v pátek od 11 do 19 hodin, v pondělí a v sobotu až neděli od 10 do 18 hodin. Na 31. března od 14 hodin je naplánována komentovaná prohlídka s komentátory na 6. dubna pak komiksový workshop s Jiřím Frantou.

Velká výstava českého komiksu odstartovala

kolektivní
termín   název výstavy, místo konání
2013/03/07 - 2013/05/20   Signály z neznáma: Český komiks 1922-2012, DOX, Centrum současného umění / Centre for Contemporary Art, Praha