V Praze je poprvé k vidění monumentální obrazový cyklus Mikuláše Medka

podnázev: idnes.cz

typ dokumentu: www
nadřazený dokument: idnes.cz
rok vydání: 2012/05/16
jazyk: český

web: http://kultura.idnes.cz/medkuv-cyklus-je-vystaven-v-praze-drj-/vytvarne-umeni.aspx?c=A120516_131502_vytvarneum_ob

poznámka:
-
Monumentální cyklus čtrnácti obrazů Mikuláše Medka, který vznikl v 60. letech minulého století pro reprezentativní prostory letiště v Košicích, je poprvé vystaven v Praze. Rozměrné olejomalby doplňují na výstavě v pražské Galerii Dvorak Sec Contemporary Medkova menší plátna. Výstava potrvá do 14. června.
Podle znalců je košický cyklus jedním z nejvýznamnějších ucelených Medkových děl z jeho nejplodnějšího období. "Cyklus je zajímavý jednak rozlohou, má 17 metrů na délku, ale také tím, že jde o abstraktní obraz, což v tehdejší době nebylo obvyklé," řekla Barbora Ropková z galerie.
Medek na obrazech pracoval v letech 1963 a 1964. Právě uvolněná atmosféra 60. let umožnila umělci začít veřejně vystavovat a zakázka pro někdejší Československé aerolinie mu otevřela cestu do oficiální kultury. V 60. letech vytvořil také oltářní obraz kostela v Jedovnicích a další kompozice pro interiéry kanceláří ČSA, například v Damašku, Paříži, Praze-Ruzyni či New Yorku.
"Zatímco oltářní obraz v Jedovnici zůstává stále na svém místě, bylo panó pozrušení kanceláře ČSA rozebráno a dnes je možné je posuzovat jako svébytný výstavní exponát," uvedl kurátor Karel Srp v předmluvě výstavního katalogu. Původní podoba monumentálního díla se dochovala na černobílých fotografiích v časopise Architektura ČSSR z roku 1965.
Medkův cyklus z Košic se už v minulosti několikrát objevil na pražských aukcích. Poprvé v roce 2002, kdy byla jeho cena stanovena na 9,2 milionu korun. Podruhé bylo dílo draženo loni. Ani jednou se kupec nenašel. Hlavní překážkou pro úspěšnou dražbu byla podle znalců příliš vysoká vyvolávací cena, která se při druhé dražbě snížila z původních 21 milionů korun na 15 milionů. Přitom celková hodnota díla je podle odhadu expertů asi 39 milionů korun.
Malíř Mikuláš Medek (1926–1974) byl vnukem slavného impresionisty Antonína Slavíčka a synem legionářského generála Rudolfa Medka. Kvůli svému původu se dlouho nemohl věnovat malířství. Teprve díky uvolnění politické atmosféry v 60. letech se mohl stát členem Svazu výtvarných umělců. Maloval od 40. let. Nejprve vycházel ze surrealismu, prošel existenciálním obdobím a později dospěl k abstraktní malbě. Všechna období jsou na výstavě zastoupena menšími plátny.

V Praze je poprvé k vidění monumentální obrazový cyklus Mikuláše Medka

osoba   narození   poznámka
Bezr Ondřej   14. 11. 1968   podepsáno - ob

V Praze je poprvé k vidění monumentální obrazový cyklus Mikuláše Medka

osoba   narození   poznámka
Medek Mikuláš   3. 11. 1926    

V Praze je poprvé k vidění monumentální obrazový cyklus Mikuláše Medka

autorská
termín   název výstavy, místo konání
2012/05/15 - 2012/06/14   Mikuláš Medek: ČSA Košice 1963-64, Dvorak Sec Contemporary (DSC Gallery), Praha