Unikátní retrospektiva

typ dokumentu: podřazený dokument
nadřazený dokument: Akademický bulletin
rok vydání: 2000
číslo: 11
počet stran: 1
jazyk: český

poznámka:
autor textu: red (redakce)

V Domě u Kamenného zvonu Galerie hl. města Prahy byla dne 21. září 2000 otevřena retrospektivní výstava "ZDENEK RYKR 1900 - 1940 ELEGIE AVANTGARDY". Jejím autorem je doc. PhDr. Vojtěch Lahoda, CSc., ředitel Ústavu dějin umění AV ČR. Výstavu připravila Galerie hl. m. Prahy ke stému výročí narození a šedesátému výročí úmrtí malíře, grafika, designéra, scénografa a novináře dr. Zdenka Rykla, pokládaného za jednoho z nejzajímavějších a současně nejrozporuplnějších představitelů českého meziválečného umění.

Výstava zahrnuje všechny položky autorovy umělecké aktivity - představuje jak známější tvorbu abstraktní, asambláže, tak raně expresivní obrazy z let 1919 - 1920, realismus dvacátých a třicátých let. Je představena i Rykrova unikátní spolupráce s čokoládovnou Orion-Maršner, později Orion, která se realizovala od r. 1921 do Rykrovy smrti. Byl mj. autorem emblému čokoládovny Orion, hvězdy i nápisu Orion.

Zabýval se intenzivně také scénografií, ve 20. letech navrhoval scénické výpravy zejména pro Národní a Vinohradské divadlo. Doc. PhDr. Vojtěch Lahoda, CSc., o něm hovoří jako o nomádu, který v moderním umění přicházel s jednou koncepcí za druhou, ve stejnou dobu tvořil různými, i protikladnými, způsoby, odolával převládajícímu modernistickému kánonu, za což byl tehdy v Čechách kritizován.

Unikátní retrospektiva

osoba   narození   poznámka
Rykr Zdenek   26. 10. 1900    

Unikátní retrospektiva

autorská
termín   název výstavy, místo konání
2000/09/21 - 2001/01/05   Zdenek Rykr 1900-1940: Elegie avantgardy, Dům U Kamenného zvonu, Praha