Fotografie E. Medkové

typ dokumentu: podřazený dokument
nadřazený dokument: Výtvarná práce
rok vydání: 1963
počet stran: 1
strana: 11-11
jazyk: český

poznámka:
-
Emila Medková vystavila v Písku soubor 45 fotografií z let 1951 - 1963, převážnou částí je představena tvorba z posledních let, od roku 1958. Částečně je touto výstavou vyrovnán nepoměr, který sdílí dílo E. Medkové spolu s některými dalšími: je natolik známé užšímu okruhu zájemců, že z něho může být - namnoze povrchně - přejímáno; a natolik neznámé jak širší veřejnosti, tak také profesionálním teoretikům fotografie, kteří tím ztrácejí možnost odlišovat původní hodnoty od odvozených, a tím spíše možnost soudit soudobou produkci odpovídajícími kritérii. Protože tvorbě E. Medkové v ní náleží velmi podstatné místo.
Nejstručněji bychom snad charakterizovali její tvorbu, zejména v tomto posledním období, jako téměř monotematickou obměnu jednoho základního problému, kterým je perzonifikace objektu. Tata perzonifikace se zde uskutečňuje dvojím způsobem: činný subjekt obrazu je zaznamenán buď stopou, kterou vtiskuje objektu, a tedy vlastně svou nepřítomností. Tímto nepřítomným činným subjektem nemusí být jen člověk, který zanechává na zdi své kresby, a!e také čas, který působí jejich rozpraskání a pád., tedy obecněji - lidské dění v čase. Nazvali bychom ji nepřímou perzonifikací objektu, protože činný subjekt zde zůstává nevyjádřen a objekt jo zosobňován svým vztahem k němu (Ryby, cyklus Zavřeno aj.). (Obdobu bychom snad mohli najít v soudobém tzv. novém románu, kde je rovněž akce jednajícího podmětu, který není vyjádřen, zaznamenávána sledem stop na objektech, které jsou mimo něj.) - Nebo je objekt perzonifikován přímo, tj. sám se stává jednajícím subjektem. Perzonifikací ovšem nerozumíme připodobnění objektu vnějšímu lidskému vzhledu, tváři apod. (pokud se toto připodobnění děje, je pouze důsledkem onoho podstatnějšího chápání objektu - cyklus Hlavy); ale obecněji přisouzení schopností spontánního jednání objektu, který je sám o sobě pasivní, nehybný nebo schopen pouze mechanických úkonu. Nehybné předměty (Sud, cyklus Znaky), snímané v promyšleném ohraničení, se stávají magickými bytostmi. Z psychologie je známo, že vydělený předmět, na který se dlouho upřeně díváme, začíná ožívat, pohybovat se a měnit své významy. Toto zosobnění předmětu je tedy také výsledkem síly fotografova vnitřního zření - fotografie z cyklů Emily Medkové jsou okamžitým zastavením takového soustředěného a neuhýbajícího pohledu.
Domníváme se, že tímto paradoxním popíráním oné tendence, která je v dnešním světě velmi reálná a která snižuje spontánní lidské jednání na úroveň mechanických úkonů nebo je odsuzuje k nečinnosti, jsou fotografie Emily Medkové nejenom závažným svědectvím o současném světě, ale také uměním, které je pro nás lidsky nepostradatelné.

Fotografie E. Medkové

osoba   narození   poznámka
Linhartová Věra   22. 3. 1938    

Fotografie E. Medkové

osoba   narození   poznámka
Medková Emila   19. 11. 1928    

Fotografie E. Medkové

autorská
termín   název výstavy, místo konání
1963/06/23 - 1963/08/11   Emila Medková: Fotografie 1951 - 63, Okresní vlastivědné muzeum, Písek (Písek)