Jedinečné nápady v Galerii H

typ dokumentu: podřazený dokument
nadřazený dokument: Lidové noviny
rok vydání: 2017
ostatní fotografie: 1 b
strana: 8
jazyk: český

poznámka:
-
Černokostelecká Galerie H se od svého založení v roce 1983 postupně stávala skutečným pojmem. Tehdy řada předních českých umělců nesměla v oficiálních institucích vystavovat, a tak se tematicky zajímavé akce galerie stávaly nepřehlédnutelnými událostmi. Galerii založili bratři Hůlové: Jiří je matematik, autor koláží a objektů, který napsal a publikoval řadu textů o výtvarném umění. Zdeněk je malíř a sochař a na programu se podílel stejnou měrou. Rodina Hůlů chu pod kontrolou. Samotný program přitom nebyl nijak politický. Jen upřímně sledoval vývoj svobodného a nezávislého současného umění. Oba zakladatelé připravovali témata a zvali vybrané umělce, aby se výstav zúčastnili. Postupně přestavovali a upravovali prostor stodoly, jenž byl pro galerii příhodný. Ideální místo skýtala a dosud skýtá také rozlehlá, pečlivě udržovaná a s citem utvářená zahrada.

Krabičky a čtyřverší
Činnost galerie se naplno rozvinula hned v prvním roce provozu. Prostor oživil známý sochař Jiří Beránek, který ve svém charakteristickém stylu vytvořil nové architektonické prvky, k nimž patří podlaha, schodiště či zábradlí domu. Již v roce 1983 se tu konala jedna z nejzajímavějších výstav. Galerie vyzvala řadu umělců, aby do krabiček stejného formátu vytvořili díla zcela volně podle vlastních představ. Vznikla tak jedinečná kolekce, v níž se nacházela díla řady zajímavých osobností našeho umění. K jedinečným výstavám patří i Velká kresba (1984), kterou opět obeslali naši přední umělci.

K nejpůvabnějším projektům patří Čtyřverší, ve němž se propojilo psané slovo s vizuální představou. Každý autorměl výtvarně reagovat na vybranou poezii. Působivá byla i výstava nazvaná Barevná socha (1985), která z jiného pohledu ukázala osobitost čes- kého současného umění. Pro jednotlivé projekty vytvářeli plakáty sami umělci. I ty se staly zajímavým dokladem programu. Pro Galerii H vznikly i další realizace, například od známého sochaře Kurta Gebauera, jenž vytvořil kamennou polici. Každá ze společných výstav měla své zadání, které díla určitým způsobem vyme- zovalo (Krabičky, Velikonoce, Formát A4 a podobně). Galerie vyvíjela neobyčejnou aktivitu především v osmdesátých letech, kdy do Kostelce přijížděli a výstav se zúčastňovali umělci jako Věra Janoušková, Adriena Šimotová, Václav Boštík, Olbram Zoubek, Olga Karlíková, Vladimír Gebauer, Pavla Aubrechtová, Pavel Rudolf, Václav Vokolek a další. Mnoha výstav se samozřejmě účastnili i zakladatelé galerie.

Archiv výtvarného umění
Za zmínku jistě stojí, že velmi systematický Jiří Hůla založil také jeden z nejdůležitějších archivů výtvarného umění u nás. Obsahuje tisíce publikací o výtvarném umění, katalogů, pozvánek nebo plakátů. Skýtá řadu informací, které nelze jinde najít. Činnost galerie pokračuje až do současnosti, i když už není tak intenzivní jako v minulosti. V osmdesátých letech měla zásadní význam pro zachování kontinuity našeho současného umění.

Po skončení totalitního režimu však postupně vznikaly v Praze a na dalších místech různé soukromé galerie a do oficiálních institucí se vracelo kvalitní umění. Možností vystavovat bylo čím dál víc, a tak začala Galerie H ztrácet svou dominantní pozici. Pokračuje však ve své činnosti dál. Nezpochybnitelnémísto v dějinách našeho umění má již zajištěné.

Jiří Machalický

Jedinečné nápady v Galerii H

 

Jedinečné nápady v Galerii H

osoba   narození   poznámka
Machalický Jiří   16. 5. 1952    

Jedinečné nápady v Galerii H

osoba   narození   poznámka
Hůla Jiří   7. 6. 1944    
Hůla Zdenek   25. 2. 1948    

Jedinečné nápady v Galerii H

instituce, obec
Galerie H, Kostelec nad Černými lesy (Praha-východ)

Jedinečné nápady v Galerii H

osoba   narození   poznámka
Aubrechtová Pavla   21. 2. 1946    
Beránek Jiří   21. 11. 1945    
Boštík Václav   6. 11. 1913    
Gebauer Kurt   18. 8. 1941    
Gebauer Vladimír   27. 4. 1946    
Janoušková Věra   25. 6. 1922    
Karlíková Olga   6. 1. 1923    
Rudolf Pavel   21. 6. 1943    
Šimotová Adriena   6. 8. 1926    
Vokolek Václav   1. 1. 1947    
Zoubek Olbram   21. 4. 1926