Červnová výstava je skromným nahlédnutím...

typ dokumentu: podřazený dokument
nadřazený dokument: Jan Hendrych: Kresby a sochy
rok vydání: 2018
počet stran: 1
strana poznámka: nestránkováno
jazyk: český

poznámka:
-
Červnová výstava je skromným nahlédnutím do rozsáhlé práce Jana Hendrycha, do výběru z jeho kreseb formátu A3, někdy i jen pracovních poznámek, vesměs ale rovnocenně doprovázejících sochařskou práci, zastoupenou ukázkami.
Tak jako staví sochu na prolínání hlíny s molitanem a odlévá ji spolu s kartonem, plastem, děrovaným plechem, někdy i probíjí hřeby, podkládá plochu papíru vymývanou sítí perlinky a oživuje rozpitým akvarelem. I v těch nejobecnějších polohách je věcně čitelný, ale jeho figura, hlava, zvíře, anděl, strážce nebo i věc je prostředníkem bytostně zpřítomněné situace člověka. Nedbá na proudy doby a jde svou cestou. V Čechách má nejblíž k baroku, po léta živil se jeho restaurováním. Ve světě je to Itálie, živelné středomoří a tamní sochař Marino Marini. Od něho s obdivem vrací se až k Etruskům a k antice, ke kořenům evropské kultury. Častým motivem je mu kypré ženské tělo v životodárné plnosti síly, v nelíbivé a o to syrovější kráse živé tkáně. V její vláčnosti, umocněné na hlíně nataženým a s ní do sádry odlitým molitanem.
Po srpnové okupaci patřil k nežádoucím a pro sebe pracoval až v zimě, kdy nerestauroval. Z těch, kdo tu před ním vystavovali, přátelil se s Mojmírem Preclíkem a jeho ženou Janou Švábovou nebo i s Evou Brodskou a už z ateliéru Karla Hladíka znali se s Michaelem Bílkem a Bohumilem Zemánkem.
Směřuje ke zkratce a k volnější symbolice, ale v roce 1990 mu byla nabídnuta profesura figurální sochy na AVU a návrat k ní byl mu tak jasným zadáním a závazkem. Vedle Sochy II, ateliéru obecnější povahy, vedeného Hugem Demartinim a následně po něm Jindřichem Zeithammlem, strávil na akademii pětadvacet let a jejich programy se skvěle doplňovaly. Profesně i lidsky se oba vzájemně ctí a právě Jindřich a bezděčně i Jaromír Zemina nám seznámení se s ním a z něho i plynoucí domluvu na výstavě zprostředkovali. Díky za ni, jeho sošně cítěné kresby a sochy, ve vyznění bezeslovní básně hmoty, do linie galerie dokonale patří.

Červnová výstava je skromným nahlédnutím...

osoba   narození   poznámka
Koval Miroslav   26. 11. 1944    

Červnová výstava je skromným nahlédnutím...

osoba   narození   poznámka
Hendrych Jan   28. 11. 1936