Nutné obrazy Jana Merty

typ dokumentu: podřazený dokument
nadřazený dokument: Host
rok vydání: 2010
strana: 76
jazyk: český

poznámka:
-
rubrika Periskop
Jan Merta (nar. 1952) je v našich poměrech atypickým příkladem malíře, který až před třicítkou nastupuje na akademii, již v té době se naučí odhazovat všechnu naučenou rutinu a až po padesátce, ve věku, kdy se jeho vrstevníci obvykle jen recyklují, se přestane skrývat za artistní formou. Ještě výstava v Moravské galerii roku 2005 představila Jana Mertu jako autora monumentálních, bezchybně provedených obrazů, víceméně stereotypně traktujících zvětšené detaily běžných předmětů.
Dvojvýstava s fotografickou dvojicí Jasanský — Polák, kterou pořádá brněnská Wannieck Gallery až do konce ledna 2010, prozrazuje, že ve skutečnosti šlo Janu Mertovi vždycky především o sdělení, doposud překrývané skvělou malbou. Svá témata vyjadřuje v obvyklých monumentalizacích detailech, ve věcných výčtech objektů ve velkých formátech, ale i v drobných obrazech. Trochu příliš biblické jsou jeho obrazové i objektové řady vážně míněných moralit, obracejících se částečně do světa umění. V této poloze „život a dílo umělce“ jej sleduje fotografický tým Jasanský — Polák, jejichž monografický projekt v obvyklém „pohledu z periferie“ v samostatné prezentaci mapuje Mertova bydliště, školy, ateliéry. Zdánlivě obyčejné fotografické obrazy naruby převracejí u nás oblíbený žánr „umělec ve fotografii“, do dokumentace „prostoru opuštěného umělcem“. Zároveň vytvářejí obraz života v posledních padesáti letech v pásmu mezi Šumperkem a Ústím nad Labem. Jádrem jejich souboru, výstavou ve výstavě, je melancholická „Galerie galerií“, v nichž autor vystavoval. Soubor snímků i obrazů je oboustranně vstřícně propojen — Jan Merta v obraze cituje „banální“ vidění svých fotografů, oni přinášejí zároveň dokumentační, zároveň paralelní vizi míst, jejichž detaily, světelnost, nálada figurují v Mertových obrazech. Ze dvojího periferního pohledu na tatáž místa vychází bezprostřední vize. Tuto cestu, možná i obrat k exaktnímu, malířskými prostředky nezakrývanému vidění, si autor uvědomuje. Ve zralém věku precizně vyvažuje své sklony k moralizování, racionalismu i malířskou posedlost, korunovanou absolutním provedením, stavějícím na prožívání malby od prvního gesta k poslední lazuře.
Autorovo sdělení se obrací částečně ke světu umění, umělců, galerií, ale i znalých diváků, kterým malíř v písemných dodatcích vysvětluje svoje pohnutky. Před Mertovými obrazy si divák připomene velká jména současné světové malby, což si uvědomuje a jako paralelu deklaruje autor. Mapuje pozici malíře, umělce, někdy Orfea roztrhaného na kusy, jindy hledajícího v dětských zážitcích třeba z pisoáru nebo z anonymně pomalovaných ruin prvá prohlédnutí umělecká i duchovní. I když Jan Merta ve struktuře výstavy zdůrazňuje drobnější obrazy a objekty „Moralit“ a „Alegorií“, je především obsedantním malířem velkých formátů, jejichž monumentalita je zdůrazněna připomenutím lidského měřítka. Poslední obrazy — dokončované až těsně před výstavou nebo přímo v instalaci — směřují k jasnosti a pádnosti, která jakékoliv vysvětlení vytlačuje. Současnou situaci mu asi zpodobňuje kout místnosti s jakýmsi krvavým korytem.
Ze složitě komponované a v industriálním prostoru instalované expozice Jasanský — Polák — Merta překvapivě vystupuje autor, který rekapituluje svůj dosavadní život ne proto, aby do něho před současností utekl, ale aby se současnosti mohl s novou silou zmocnit.

Nutné obrazy Jana Merty

osoba   narození   poznámka
Ondračka Pavel   10. 9. 1954    

Nutné obrazy Jana Merty

osoba   narození   poznámka
Merta Jan   4. 12. 1952    

Nutné obrazy Jana Merty

autorská
termín   název výstavy, místo konání
2009/09/24 - 2010/01/31   Jan Merta: Výstava / Exhibition, Wannieck Gallery, Brno (Brno-město)