Malíř, grafik, sochař a spisovatel Josef Váchal...

typ dokumentu: podřazený dokument
nadřazený dokument: Nedělní Lidové noviny
rok vydání: 1992
strana: 5
jazyk: český

poznámka:
-
Malíř, grafik, sochař a spisovatel Josef Váchal se narodil 23. září 1884 v Milavči u Domažlic jako nemanželský syn Anny Váchalové a pomocného učitele Josefa Šimona Alše-Lyžce, bratrance malíře Mikoláše Alše. Byl zakládajícím členem skupiny Sursum a revue Veraikon. Své knihy doprovázel vlastními dřevoryty a objevoval nezvyklé grafické postupy (především mnohobarevný tisk z jedné desky). Zemřel 10. května 1969 ve Studeňanech. O dva roky dříve - v září a říjnu 1967 - vystavoval Josef Váchal samostatně v Galerii výtvarného umění v Olomouci.
Výstavu Váchalových grafik a kreseb tenkrát před čtvrtstoletím zahájil proslovem knihovník, nakladatel, bibliofil, překladatel a znalec Dantova díla Otto František Babler (26. 1. 1901 bosenská Zenice - 24. 2. 1984 Olomouc-Samotišky). Text celého proslovu byl přetištěn ve výstavním katalogu.
Jako projev díků zaslal grafik Bablerovi čtyřstránkový dopis napsaný propisovacími tužkami různých barev: černou, tmavomodrou, zelenou a červenou. Papír psaní je silný, drsný, zlehka nahnědlého tónu. Užití různých barev má svůj význam, třídí a vyzvedává smysl textu. Dopis není přesně datovaný, údaj v razítku na obálce přečetl O. F. Babler jako - Jičín 16. IX. 1967.
Dopis jsem poprvé viděl v létě 1971 na Svatém Kopečku. Roku 1978 mi O. F. Babler psaní ochotně v xeroxové kopii zapůjčil a souhlasil s jeho přetištěním v Edici H. - „Píše-li Váchal úvodem svého dopisu, že mě osobně nikdy nepoznal, mýlí se ovšem: seděli jsme vedle sebe na prvním sjezdu Skupiny moravských knihomilů v Olomouci o Letnicích 1928. Později jsem se s ním setkal přinejmenším ještě jednou, na schůzi Spolku českých bibliofilů v Praze někdy v třicátých letech."
Během několika týdnů jsem text dopisu přeryl jako blokovou knížku do linolea, pár dalších let čekala na vytištění. Bál jsem se, aby starý pán mezitím nezemřel. - „Na Váchalův dopis nespěchejte, dělejte to klidně, bez kvapu. Moc se na to těším, ale dovedu také trpělivě čekat."
Z ohlášeného nákladu padesáti kusů bylo nakonec pouhých 20 exemplářů. Barevná varianta dodržující barevnost originálu se neuskutečnila. Protititul, dvě obdélníkové zarážky a ediční značku vyřezal do lina malíř a spisovatel Petr Kouba. Osm přeložených listů losinského ručního papíru o rozměrech 42 x 26,5 cm je vloženo do přebalu z ručního kartonu opatřeného slepotiskem. Archívní exemplář nemám. Váchalův dopis Bablerovi je prakticky neznámý. Krátký a sevřený text nepotřebuje komentář.

Malíř, grafik, sochař a spisovatel Josef Váchal...

osoba   narození   poznámka
Hůla Jiří   7. 6. 1944    

Malíř, grafik, sochař a spisovatel Josef Váchal...

osoba   narození   poznámka
Babler Otto   26. 1. 1901    
Váchal Josef   23. 9. 1884