Dnes pro vás kreslí...

podnázev: Julie Brabcová

typ dokumentu: podřazený dokument
nadřazený dokument: Maxima
rok vydání: 1990
počet reprodukcí: 2 b, 3 čb
portrétní fotografie: 1 čb
strana: 31-32

poznámka:
-
Narodila jsem se v roce 1950 v Praze a od malička jsem toužila být novinářkou a sama si články ilustrovat. Na Vysokou školu umě¬leckoprůmyslovou, obor ilustrace, jsem se na první pokus nedostala; na druhý pokus ano, a pan profesor Sklenář mi k tomu už gratuloval. Jenže písemné vyrozumění znělo úplně jinak: přijata jsem nebyla. Chudák pan profesor mi celý nesvůj vysvětloval, že to na¬řídili „shora" a on s tím nemůže nic dělat. Nejsem členkou SSM a navíc můj bratr utekl na Západ.
A tak jsem se stala kresličkou v prehisto¬rickém oddělení Národního muzea a pak v Náprstkově muzeu. Kreslení muzejních ex¬ponátů mě ale uspokojovalo čím dál méně. Kreslívala jsem si vlastní obrázky po nocích a nakonec odtud utekla. Stala jsem se po¬stupně vrátnou v koleji, doručovatelkou v na-kladatelství — až jsem svou českou kariéru ukončila jako uklízečka.
Občas jsem sebrala kuráž, vzala pod paždí desky s obrázky a šla je někam nabízet. Vždy, když se dozvěděli, že nejsem členkou SSM, ztratili zájem.
Kamarád Vilém Stránský mi uspořádal je¬dinou výstavu v Československu — v praž¬ském Rubínu. Přemluvil i pracovníky televize, aby o mně natočili krátký film; také ho jed¬nou odpoledne vysílali. Můj děda tehdy slzel dojetím.
V roce 1978 jsem se provdala za Dána a odstěhovala se do Kodaně. Měla jsem se¬bou pár svých věcí — a šla je ukázat do zdejší výtvarné školy. Pan ředitel mi nabídl, abych tu rok studovala jako host, až se naučím dán¬štinu, sama rozhodnu, zda chci na škole zůs¬tat. Protože jsem brzy na to čekala dítě, řád¬nou studentkou jsem se nikdy nestala.
Rok na zdejší výtvarné škole byl tuze zají¬mavý. Myslím, že mohu tuhle svou zkuše¬nost použít jako příklad rozdílu mezi Zápa¬dem a Východem. Ve škole mě ze všeho nej¬víc zajímala grafika, konkrétně lept. V Praze na výtvarné škole jsme měli jeden maličký lis — a pouze černou tiskařskou barvu. Tento lis byl ale stále v provozu, stále jsme se doha¬dovali, kdo kdy — i po večerech — bude mít šanci k tisknutí. Zde v dílně měli barvy rozlič¬né (většina žáků ale tiskla černou barvou), dva velké lisy, paní učitelku stále ochotnou poradit a pomoci, jen žáků bylo málo. Někdy jsem byla celý den s paní učitelkou v dílně sama. Jen asi třikrát za ten rok se stalo, že bylo v dílně opravdu plno. To dostali žáci konkrétní úkol.
Ale vedle v místnosti bylo každý den — ze¬jména kolem poledne — nabito. Kolem auto¬matu na kávu, čaj a kakao se to žactvem jen hemžilo. Celé hodiny se popíjelo, kouřilo, dis¬kutovalo… a nepracovalo. Máme tady na Západě spoustu možností a nabídek, které zůstávají nevyužity. Na Východě je těch mož-ností málo, ale bývají využity do posledního drobečku.
Narodil se mi syn Sven. První čas po poro¬du mi bylo dost smutno — můj velmi hodný a snaživý manžel neměl žádné kamarády a mne přišla jen občas navštívit zdravotní sestra, aby se dozvěděla, kterak se daří dítě¬ti. Ale kreslení mi, jako už mnohokrát, pomá¬halo. Záhy jsem začala pořádat výstavy, seznamovat se s novými lidmi…
Teď už nejsem osamělá. Zvykla jsem si na dánskou mentalitu: chcete-li vidět přátele, je třeba je oficiálně pozvat alespoň týden pře¬dem. Strávíte s nimi příjemný večer a je zcela normální, když se pak zas pár měsíců neuvi¬díte. Kamarádi se tady nescházejí pravidelně v hospůdce, jak jsem byla z Prahy zvyklá. Ani se svými českými přáteli jsem neztratila kon¬takt, mohla jsem do Československa často jezdit, i Sven jezdívá do Prahy velmi rád. Od malička jsem s ním mluvila jen česky, takže mu jazyk nedělá žádné potíže.
Pokud nejsem na cestách, denně kreslím. Mívám výstavy — už jich bylo kolem osmde¬sáti, hlavně v Dánsku a Švédsku. To ale ne¬znamená, že bych byla hodně známá a boha¬tá, i tady „se člověk musí nejprve prát se svým uměním a potom pro ně," jak to poví¬dala jedna moje známá dánská keramička. Mám ale okruh stálých zájemců, který se mi občas podaří rozšířit. Stále bych si přála ilu¬strovat knížky, ten sen se mi zatím nesplnil.
Vloni jsem například „ilustrovala" hudbu. Nakreslila jsem 21 obrázků na magnetofono¬vé kazety. Hudbu nahrál Slovenský komorní orchestr pod vedením Bohdana Warchala, ale kazety byly vyrobeny v Dánsku.
Domnívám se, že Československo má nyní příležitost ukázat celému světu, že tam žijí ši¬kovní a schopní lidé se spoustou nápadů. Če¬ši mají smysl pro humor a vrozený vkus. Což tyto vlastnosti používat a rozvíjet? Ať už člo¬věk vyrábí cokoli, je třeba do té práce dát i kus srdce. Na výsledku se to vždy pozná.
To je právě to, co mi tady často chybí. Je pravda, že zde není nouze — možno koupit cokoliv. Ale věci postrádají duši i humor. Nej¬důležitější jsou peníze. Na každém rohu si můžete například koupit spoustu krásných časopisů o módě, jídle a bydlení — dýchá z nich ale chlad.
Přesto se už domů natrvalo nevrátím. V Kodani mám svou práci, rodinu, domov. Jsem ale šťastná, že teď už budu snad moci být na svou vlast pyšná.

Dnes pro vás kreslí...

osoba   narození   poznámka
Brabcová Julie   28. 12. 1950