Podstatné je všude nadosah...

typ dokumentu: podřazený dokument
nadřazený dokument: Dušan Urbaník: Jedním tahem
rok vydání: 2010
počet stran: 1
strana poznámka: nestránkováno
jazyk: český

poznámka:
-
Podstatné je všude nadosah a Dušan Urbaník je toho důkazem; zůstává doma a nic mu tam k úplnosti nechybí. Do ryze výtvarné polohy dospěl cestou příběhů: ať tužkových kreseb, bohatých na detaily tkaničkových spletí poetických motivů nebo jim blízkou grafikou, kterou tehdy konzultoval s Albínem Brunovským. To všechno, současným kresbám na hony vzdálené, výrazně přispělo k jistotě ruky a čirosti mysli i k čistotě tvaru.
Mostem mezi obojím byly jemné perokresby dlaždic podle skutečnosti. I v nich je už výlučným obsahem samotné kreslení vpodobné jednoduchosti, ale spíš než minimalismus je to střídmá úspornost, podmíněná úctou k živé přírodě, v nových kresbách přítomné i zvoleným nástrojem a jeho jemnými dotyky, kterými, tak jako kdysi Michal Ranný, řídce pokrývá většinou skromně malý arch papíru.
Kresby se rodí kolébavým převalováním v tuši namočených a nikdy neomývaných kamenů nebo jindy posunem otisků dřívek se zřetelnými léty, ale nejčastěji jedním tahem tulipánovými stvoly ze zahrady. Ruka opakuje i stejné pohyby, a přece pozvolným opotřebováním přírodniny a ubýváním tuše na jejím hrotu – s výsledkem neopakovatelným.
Snad jimi „píše“ bezeslovní zprávu ve verších znakové básně, podobné východní kaligrafii. Ta vyžaduje plné soustředění. Už i malé zaváhání ji naruší a návrat k počátku je nemožný, protože každá další kresba je vždy novým a nikdy nepředvídatelným pokusem. Nástroje hrají v něm významnou roli a přece nakonec
ustoupí do pozadí.
Co zůstane, je svobodným vydechnutím; křehkým záznamem okamžiku, někomu snad až překvapivě výmluvným i bez příběhů – a vzácným darem všem, nám i autorovi.

Podstatné je všude nadosah...

osoba   narození   poznámka
Koval Miroslav   26. 11. 1944    

Podstatné je všude nadosah...

osoba   narození   poznámka
Urbaník Dušan   25. 1. 1958