Partitury archeologie paměti

typ dokumentu: podřazený dokument
nadřazený dokument: Jiří Voves: Z cyklu paměti
rok vydání: 2010
počet stran: 1
strana poznámka: nestránkováno
jazyk: český

poznámka:
-
Ruština má pro malbu výstižné pojmenování – živopis – a bezděčně tak připomíná její společné kořeny s písmem, které se jí i kresbě svou rolí podobá – a tady je letos už potřetí přímou cestou k porozumění. Kaligrafickými znaky vypovídá Dušan Urbaník, písmem duše Inge Kosková a písmo k nepřečtení, a přece povědomé, je jádrem vystavených „partitur archeologie paměti“ malíře Jiřího Vovse. „Psanými“ obrazy jsou „texty“ jeho zpráv i vířivý let hejna havranů nebo v mysli živě přítomné krajiny – a přece ani on nemá spolehlivý klíč k jejich rozluštění. Spokojme se s tím…
Paměť je mu zdrojem cyklických návratů k úzkému okruhu motivů, které opouští, jen aby se k nim znovu vracel. Jsou spolu s útržky důvěrných znaků a jejich významů, obecně platných od Altamiry až dodnes, důkazem věrnosti neměnnému řádu malby. Mísí vzpomínky s čerstvými okamžiky; tříbí je v duchu myšlenek svých i podnětů vnějších, aby všechno přirozeně vyústilo do ryze výtvarné řeči a splynulo s ní v jednotě obsahu a formy.
Pokus o návrat k pramenům obojího je mu zjevným cílem – a snad se shodneme, že především to je smyslem umění všech dob i lidských situací. V technice, kterou používá, snoubí se často malba s grafikou. Prostým vrypem běžným hřebíkem skrze horní kryt barvy či tmelu rodí se někdy tmavá a jindy světelná stopa suché jehle podobných, vířivých čar a shluků bodů. Nervní rukopis jejich pohybu ve vzájemném vztahu napjatého ticha zdánlivě prázdné pracovní plochy a energie rytmu procesu je tu – jako zvěčněný okamžik plynoucího času – jeho věrohodným svědectvím.
Měli bychom se znát ze studií na škole početně tak malé, jakou byla koncem šedesátých let pražská Akademie. Odloučenost oboru architektury, který na ní tehdy Jiří absolvoval, zřejmě způsobila, že se poznáváme opožděně, ale o to hlouběji prostřednictvím ryzí malby, která s duší galerie dokonale ladí. Díky za ni!

Partitury archeologie paměti

osoba   narození   poznámka
Koval Miroslav   26. 11. 1944    

Partitury archeologie paměti

osoba   narození   poznámka
Voves Jiří   4. 1. 1945