V Litomyšli opravili regionální muzeum. K vidění jsou i pozůstatky hradeb

podnázev: pardubice.rozhlas.cz

typ dokumentu: www
rok vydání: 2014/07/19
výška x šířka [mm]: 1:53
jazyk: český

web: https://pardubice.rozhlas.cz/v-litomysli-opravili-regionalni-muzeum-k-videni-jsou-i-pozustatky-hradeb-6056904

poznámka:
Dva roky trvalo, než se znovu otevřely dveře Regionálního muzea v Litomyšli. Budova, opravená podle projektu architekta Josefa Pleskota, skrývá nejedno překvapení, včetně nových expozic. K největším změnám patří určitě dvě přístavby k původnímu baroknímu objektu.

Díky nim se prostory více než zdvojnásobily. Muzeum tak získalo dostatečné zázemí pro různé výstavní i nevýstavní aktivity. Změna byla podle ředitele Reného Klimeše víc než nutná.

„Od roku 2004 je muzeum zřizováno Pardubickým krajem a je tedy muzeem regionálním, takže nejenom pro Litomyšl, ale i pro širší region,“ vysvětluje.

Hned po vstupu do muzea mohou návštěvníci obdivovat archeologické vykopávky městských hradeb ze 16. století. Jsou sice za sklem, pořádají se k nim ale i samostatné prohlídky.
Na historické nálezy pak navazuje výstava, kterou muzejníci věnovali kultuře a vzdělanosti v Litomyšli.

„Expozice se tedy věnuje Litomyšli, nicméně návštěvník tam najde celou řadu unikátních věcí s platností pro celou Českou republiku. Je tam například funkční replika Křižíkovy obloukové lampy, je tam nejstarší fotoaparát v České republice, je tam třeba převlékárna, kde se lidé mohou převlékat do lidových a měšťanských oděvů 19. století, a celá řada dalších pozoruhodných věcí,“ přibližuje Klimeš.

Kromě stálé expozice má muzeum k dispozici ještě dva výstavní prostory. „V této chvíli jsou naplněny dvěma výstavami. Jedna z nich je nazvaná Fenomén Boštík a věnuje se rodině známého a proslulého malíře Václava Boštíka. Ukazuje, že nebyl zdaleka jediný, který v té rodině maloval,“ láká ředitel muzea.

„Ve druhém výstavním prostoru je výstava nazvaná Retrogaming, která se věnuje počítačům z 80. a 90. let a především hrám na počítačích z této doby,“ dodává. Muzeum je otevřené každý den kromě pondělí, od 9 do 17 hodin.

V Litomyšli opravili regionální muzeum. K vidění jsou i pozůstatky hradeb

osoba   narození   poznámka
Kubínková Naďa   1974    

V Litomyšli opravili regionální muzeum. K vidění jsou i pozůstatky hradeb

osoba   narození   poznámka
Boštík Václav   6. 11. 1913    

V Litomyšli opravili regionální muzeum. K vidění jsou i pozůstatky hradeb

instituce, obec
Regionální muzeum v Litomyšli, Litomyšl (Svitavy)