Na hlubinu. Vzpomínka na duchovní výtvarnou tvorbu konce 30. let

podnázev: čt24.cz

typ dokumentu: www
rok vydání: 2014/10/08
jazyk: český

web: https://ct24.ceskatelevize.cz/regiony/1014623-na-hlubinu-vzpominka-na-duchovni-vytvarnou-tvorbu-konce-30-let

poznámka:
Olomouc - Malíř a grafik Václav Boštík měl jednu z prvních příležitostí, kdy mohl vystavovat, na konci třicátých let na Svatém Kopečku u Olomouce. Výstavy byly součástí tří ročníků moravských Akademických týdnů, které navazovaly na setkání katolických intelektuálů na pražském Břevnově. Muzeum umění Olomouc nyní zrekonstruovalo všechny tři ročníky těchto výstav z let 1938 až 1940.

Vedle mladého Boštíka tehdy na Svatém Kopečku poprvé prezentoval svoje práce například Vojtěch Berka, Rudolf Láska, Rudolf Michalik nebo Stanislav Menšík. Aktuální výstava v Olomouci je reminiscencí předválečných setkávání duchovně orientovaných malířů, umělců a intelektuálů. Muzeum shromáždilo asi sto z tehdy vystavených děl. „Výstava je výjimečná a neopakovatelná, protože velké množství prací je ze soukromých sbírek,“ uvedla kurátorka Gabriela Elbelová.

Autorem projektu je matematik a univerzitní profesor Jan Andres a jeho syn. „Pro Václava Boštíka byla výstava na Svatém Kopečku jednou z prvních vážnějších prezentací na veřejnosti. I všichni ostatní vystavující tam dávali své nejlepší věci,“ líčil Jan Andres.

Jedním z unikátů je Křížová cesta polozapomenutého autora Josefa Pýchy. Jde o soubor čtrnácti linorytů, z nichž před osmdesáti lety vystavil jen část. Dílo dokončil až koncem čtyřicátých let a kompletní soubor nyní představuje olomoucké muzeum poprvé. „Je to jeden z vrcholů jeho tvorby, umělecky velmi silné a řemeslně dokonalé,“ uvedl Andres.

Název výstavy Na hlubinu převzali autoři ze stejnojmenné duchovní revue, kterou vydávali v Olomouci v letech 1926 až 1948 dominikáni. Moravské Akademické týdny na Svatém Kopečku byly inspirované pražskými týdny katolických intelektuálů. „Pražských akademických týdnů se zúčastňovali také mladí moravští intelektuálové a časem v nich dozrála myšlenka uspořádat podobnou akci v domácím prostředí,“ vysvětloval Andres. První ročník se konal v roce 1936, o dva roky později byly přednášky a besedy doplněny výstavou. Pak následovaly další dvě.
-asi-
(navštíveno 15. 3. 2021)

Na hlubinu. Vzpomínka na duchovní výtvarnou tvorbu konce 30. let

osoba   narození   poznámka
Boštík Václav   6. 11. 1913    

Na hlubinu. Vzpomínka na duchovní výtvarnou tvorbu konce 30. let

kolektivní
termín   název výstavy, místo konání
2014/10/02 - 2015/01/11   Na hlubinu! Malířské výstavy při Akademických týdnech na Svatém Kopečku 1938-1940, Muzeum umění Olomouc - Muzeum moderního umění, Olomouc (Olomouc)