V Litomyšli si připomínají abstraktní tvorbu malíře Boštíka

podnázev: lidovky.cz

typ dokumentu: www
rok vydání: 2013/06/13
jazyk: český

web: https://www.lidovky.cz/kultura/v-litomysli-si-pripominaji-abstraktni-tvorbu-malire-vaclava-bostika.A130613_145545_ln_kultura_bys

poznámka:
V pátek začíná v zámecké jízdárně výstava Václav Boštík - Hledání ztraceného ráje. Sestavil ji malířův dlouholetý přítel Jaromír Zemina ke 100. výročí Boštíkova narození.

Expozice představí nejdůležitější díla jedné z nejvýznamnějších osobností českého výtvarného umění druhé poloviny 20. století, mimo jiné ze sbírek Národní galerie či rozvětvené malířovy rodiny. Výstava je součástí cyklu výtvarných výstav Smetanova výtvarná Litomyšl, která doplňuje nabídku pro návštěvníky Mezinárodního operního festivalu Smetanova Litomyšl.

"Hlavní Boštíkův přínos je v tom, že jako první český umělec po druhé světové válce se přiklonil k nefigurativnímu umění, ve světě označovanému jako informel," řekl ČTK organizační ředitel Smetanovy výtvarné Litomyšle Pavel Chalupa.

Boštíkovy abstraktní malby s filozofickým podtextem budou do 6. srpna vystaveny v novém prostoru zrekonstruované zámecké jízdárny. Architekti Petr Hájek, Tomáš Hradečný a Jan Šépka do něj včlenili moderní konstrukci, průsvitnou jantarovou komnatu.
Barevná mlhovina

Boštík se narodil v roce 1913 v Horním Újezdu u Litomyšle. Jeho tvorba nejdřív zaujala Francouze, teprve později se dočkal ocenění v rodné zemi.

Za předchozího režimu nesměl veřejně prezentovat svá díla a v době normalizace se účastnil výstav neoficiálně. Zvrat nastal až po roce 1989, kdy se na veřejnosti opět objevily jeho abstraktní grafiky či typické barevné "mlhoviny".

Malíř, grafik a ilustrátor vytvořil v letech 1955 až 1959 s Jiřím Johnem také unikátní pražský památník obětem holokaustu. Na zdi Pinkasovy synagogy napsali 77.297 jmen nacistických obětí. Později se podílel spolu s Olbramem Zoubkem, Zdeňkem Palcrem a Stanislavem Podhrázským na restaurování renesančních sgrafit na fasádě zámku v Litomyšli. Zemřel v květnu roku 2005 v Praze.

K výstavě také vychází v nakladatelství Arbor vitae ve spolupráci s Regionálním muzeem v Litomyšli kniha Martina Boštíka, Stanislava Vosyky a Jaromíra Zeminy, která akcentuje Boštíkovo dílo ve vztahu ke zdejšímu kraji.

(navštíveno 15. 3. 2021)

V Litomyšli si připomínají abstraktní tvorbu malíře Boštíka

osoba   narození   poznámka
ČTK - Česká tisková kancelář        

V Litomyšli si připomínají abstraktní tvorbu malíře Boštíka

osoba   narození   poznámka
Boštík Václav   6. 11. 1913    

V Litomyšli si připomínají abstraktní tvorbu malíře Boštíka

autorská
termín   název výstavy, místo konání
2013/06/14 - 2013/08/04   Václav Boštík: Hledání ztraceného ráje, Zámek Litomyšl, Litomyšl (Svitavy)