Rozsáhlou retrospektivní výstavu Mikuláše Medka můžete navštívit ve třech pražských lokalitách

podnázev: informuji.cz

typ dokumentu: www
rok vydání: 2020/09/15
počet reprodukcí: 5 b
jazyk: český

web: https://www.informuji.cz/clanky/8213-rozsahlou-retrospektivni-vystavu-mikulase-medka-muzete-navstivit-na-trech-prazskych-lokalitach/

poznámka:
Výstava patřící k jedním z nejrozsáhlejších výstav Národní galerie Praha je k vidění hned na třech různých lokalitách. Ve Valdštejnské jízdárně je představena autonomní část Medkova malířského díla, v Anežském klášteře jsou vystaveny práce vytvořené pro církev a ve Veletržním paláci rozměrné zakázky pro Československé aerolinie.
Retrospektivní výstavu Mikuláše Medka připravovala Národní galerie Praha už od roku 2015, kvůli pandemii byl termín otevření dokonce dvakrát posunut. Galerie totiž musela zavřít těsně před dokončením výstavy, a to jak kvůli nedostatečným financím, tak kvůli bezpečnostním opatřením.
Medkovo dílo pojali kurátoři Karel Srp a Lenka Bydžovská ze čtyř hledisek. Za prvé se soustředili na vztah Medkovy volné a veřejné tvorby, za druhé na jeho mezioborové přesahy, dále na kulturní a dobové souvislosti a v neposlední řadě také na vztah s přítomností a současnou vizuální interpretaci.
Součástí expozice jsou i práce a filmy z Medkovy pozůstalosti, které byly dosud veřejnosti neznámé. Zároveň si lze prohlédnout i práce starších autorů, kteří jeho tvorbu ovlivnili, ale také díla jeho současníků. Jmenovitě jde například o Toyen, Dalího, Teigeho nebo Boudníka.

Mikuláš Medek mohl opustit volnou tvorbu pouze v krátkém období v 60. letech, kdy se mu podařilo uskutečnit pár veřejných zakázek. Jednalo se konkrétně o církevní obrazy pro farnosti v Jedovnicích, Kotvrdovicích a Senetářově. Všechna tato díla jsou k vidění v klášteře svaté Anežky České. Kurátoři schválně díla umístili do sakrálních prostor, aby divák mohl díla vnímat v takovém prostředí, které pro ně bylo zamýšleno.
Obrazy vytvořené na zakázku pro Československé aerolinie, které byly původně umístěny v Damašku, Košicích a na letišti v Praze, jsou vystaveny v hale Veletržního paláce. Jedná se o jedinečnou možnost vidět pohromadě všechna díla dosahující obrovských rozměrů, některé až sedmnácti metrů na délku.

Na výstavě je také možné zhlédnout krátký surrealistický film vycházející z Medkova obdivu k Leonardu da Vinci nebo film Podobenství. Mimo obrazů či filmů si návštěvníci mohou přečíst i vybrané básně.
(vavštíveno 17. 3. 2021)

Rozsáhlou retrospektivní výstavu Mikuláše Medka můžete navštívit ve třech pražských lokalitách

osoba   narození   poznámka
Svobodová Lucie        

Rozsáhlou retrospektivní výstavu Mikuláše Medka můžete navštívit ve třech pražských lokalitách

osoba   narození   poznámka
Medek Mikuláš   3. 11. 1926    

Rozsáhlou retrospektivní výstavu Mikuláše Medka můžete navštívit ve třech pražských lokalitách

autorská
termín   název výstavy, místo konání
2020/09/11 - 2021/01/31   Mikuláš Medek: Nahý v trní, Valdštejnská jízdárna, Praha
2020/09/11 - 2021/01/31   Mikuláš Medek: Nahý v trní, Klášter sv. Anežky České, Praha
2020/09/11 - 2021/01/31   Mikuláš Medek: Nahý v trní, Veletržní palác, Praha