Nová publikace mapuje knižní tvorbu sochaře Františka Bílka

podnázev: archiweb.cz

typ dokumentu: www
rok vydání: 2011
jazyk: český

web: https://www.archiweb.cz/n/domaci/nova-publikace-mapuje-knizni-tvorbu-sochare-frantiska-bilka

poznámka:
Praha - Nová publikace od Pavla Myslína mapuje knižní tvorbu významného českého sochaře Františka Bílka. Čtenářům nabídne soupis publikací, které Bílek graficky či výtvarně zpracoval a představuje i Bílkovy vlastní texty. Galerie hlavního města Prahy (GHMP), ve spolupráci s nakladatelstvím Arbor vitae, publikaci František Bílek a kniha vydává jen několik dní poté, co uplynulo 70 let od autorova úmrtí. ČTK o tom informovala mluvčí GHMP Michaela Moučková.
Slavnostní křest publikace se uskuteční 24. října přímo v autorově sochařském ateliéru, který je součásti nedávno zrekonstruované Bílkovy vily na Praze 6. Křest se koná v rámci odborného sympozia, na kterém vystoupí například kurátoři Karel Srp, Hana Larvová a Sandra Baborovská, kunsthistorici a odborníci Petr Wittlich, Pavel Křepela, Martin Krumholz či Roman Musil.
"Kniha v osmi oddílech představuje veškerou knižní tvorbu Františka Bílka z let 1898 - 1941. Významný sochař českého symbolismu, známý svými pracemi jako je Mojžíš, Slepci, Úžas, Význam slova Madona a mnohými jinými, svoji vizi duchovního umění přenesl i do svých knižních prací," uvedla Moučková a tím, že Bílek ve svých vlastních textech a grafických cyklech (Otčenáš, Stavba budoucího chrámu v nás, Cesta, Mystický traktát) představuje a vysvětluje svoji duchovní cestu. "Pozornost je věnována i knižní vazbě, reliéfní, pergamenové a celokožené, návrhům vazeb i individuálním vazbám řezaným do kůže," dodává ke knižní novince Moučková.
Bílek graficky či výtvarně doprovodil například knihy kněze a spisovatele Jakuba Demla (Miriam, Slavík svatého Bonaventury), básníka Otokara Březiny (Ruce), Julia Zeyera (Román o věrném přátelství Amise a Amila) a mnoha dalších. Titul František Bílek a kniha kromě bohaté fotografické dokumentace a Myslínových textů obsahuje také kompletní chronologický soupis všech knih, na kterých se Bílek podílel.
František Bílek se narodil 6. listopadu 1872 v Chýnově u Tábora. Jako student se zaměřil na malířství, nakonec jej ale musel opustit kvůli oční vadě - trpěl totiž takzvaným daltonismem (částečnou barvoslepostí). Právě proto dal přednost práci s tvarem a pevným materiálem a začal se věnovat sochařství a částečně také architektuře. Jeho dílo bylo od počátku formováno hlubokou zbožností, kromě biblických námětů se Bílek zajímal i o národní dějiny a myšlenky českých náboženských reformátorů. Inspiraci nalézal také v přírodě. Mistr českého secesního symbolismu zemřel 13. října 1941.

zdroj: ČTK
navštíveno 12. 8. 2021

Nová publikace mapuje knižní tvorbu sochaře Františka Bílka

osoba   narození   poznámka
Zimmermannová Hana        

Nová publikace mapuje knižní tvorbu sochaře Františka Bílka

osoba   narození   poznámka
Bílek František   6. 11. 1872