František Bílek vystavuje v Jízdárně Pražského hradu

podnázev: iDNES.cz

typ dokumentu: www
nadřazený dokument: idnes.cz
rok vydání: 2000/11/09
jazyk: český

web: https://www.idnes.cz/kultura/vytvarne-umeni/frantisek-bilek-vystavuje-v-jizdarne-prazskeho-hradu.A001109_132301_vytvarneum_jup

poznámka:
Po Zdenku Rykrovi uspořádala Galerie hlavního města Prahy další retrospektivní výstavu. Současný projekt v Jízdárně Pražského hradu se zaměřuje na malíře Františka Bílka (1872-1941) a představuje ho jako významnou osobnost českého secesního symbolismu. Bílek do tohoto směru také přinesl značné expresívní pojetí. Součástí expozice nejsou jen sochy vystavené na Pražském hradě, ale také Bílkova vila v Praze a Bílkův dům v Chýnově.
Retrospektiva Františka Bílka představuje všechny okruhy malířových zájmů - grafické listy, architektonické návrhy, nábytek, keramiku nebo sochy, z nichž se některé staly součástmi náhrobků významných osobností jako například V. B. Třebízského či H. Wihana. Základní část výstavy však tvoří samotné sochy. Podobnou strukturu mělo i několik výstav uspořádaných v zahraničí v posledních letech (Kodaň, Stockholm).

Bílek ve své době vytvořil komplexní dílo, které odpovídalo požadavkům v období - kromě drobnějších prací navrhl vnitřní i vnější architektonické řešení své vily v Praze. Rodné Chýnovsko je zase rozpoznatelné v umělcově zálibě používat přírodní materiály. Bílek také napsal několik teoretických statí, ve kterých se zabýval českou duchovní tradicí. Jeho symbolistické práce se v souladu s dobou pokoušely spojit výtvarné umění a literaturu.

Názory na Bílkovu tvorbu byly v průběhu let různé. Umělcovy sochy z 90. let 19. století, které vytvořil během studijního pobytu v Paříži, se střetly s tehdejšími akademickými principy. Rychle se vytvořila skupina skalních odpůrců, ale také velkých zastánců, mezi které patřila i malířka Zdena Braunerová nebo spisovatel Jakub Deml.

Výstava byla uspořádána Galerií hlavního města Prahy z toho důvodu, že tato instituce vlastní rozsáhlou autorovu pozůstalost včetně vily v Praze a domu v Chýnově. Dalšími pracemi ve správě galerie jsou i drobnější díla sochařského či keramického charakteru.

navštíveno 12.8.2021

František Bílek vystavuje v Jízdárně Pražského hradu

osoba   narození   poznámka
Hankusová Veronika        

František Bílek vystavuje v Jízdárně Pražského hradu

osoba   narození   poznámka
Bílek František   6. 11. 1872    

František Bílek vystavuje v Jízdárně Pražského hradu

autorská
termín   název výstavy, místo konání
2000/11/09 - 2001/02/04   František Bílek (1872-1941): Retrospektiva, Jízdárna Pražského hradu, Praha