František Bílek se zabýval také ilustrací

podnázev: iDNES.cz

typ dokumentu: www
nadřazený dokument: idnes.cz
rok vydání: 2001/05/15
jazyk: český

web: https://www.idnes.cz/kultura/vytvarne-umeni/frantisek-bilek-se-zabyval-take-ilustraci.A010514_222642_vytvarneum_brt

poznámka:
Právě před sto lety vydal český básník Otokar Březina cyklus Ruce, jehož stránky ilustroval známý sochař František Bílek. Po veleúspěšné retrospektivě Bílkova díla, pořádané Galerií hlavního města Prahy, se tato instituce rozhodla znovu poukázat na sochařovu tvůrčí činnost, tentokrát ale na poli ilustrace.
Novou výstavu je možné zhlédnout v Bílkově vile v Praze. Pochází z majetku Galerie hlavního města Prahy, jež vlastní rozsáhlou Bílkovu pozůstalost, a Společnosti Otokara Březiny v Jaroměřicích nad Rokytnou. Ilustrace jsou zde doplněny dosud nezveřejněnými skicami. Kniha, kterou Bílek vydal vlastním nákladem, je jedním z nejzajímavějších dokladů tvůrčí spolupráce výtvarného umělce a básníka v kontextu českého symbolismu přelomu 19. a 20. století.

Dílo Františka Bílka představuje všechny okruhy výtvarných zájmů - grafické listy, architektonické návrhy, nábytek, keramiku nebo sochy, z nichž se některé staly součástmi náhrobků významných osobností jako například V. B. Třebízského či H. Wihana. Bílek ve své době vytvořil komplexní dílo, které odpovídalo požadavkům v období - kromě drobnějších prací navrhl vnitřní i vnější architektonické řešení své vily v Praze. Rodné Chýnovsko je zase rozpoznatelné v umělcově zálibě používat přírodní materiály. Bílek také napsal několik teoretických statí, ve kterých se zabýval českou duchovní tradicí. Jeho symbolistické práce se v souladu s dobou pokoušely spojit výtvarné umění a literaturu.

Český básník a esejista Otokar Březina, vlastním jménem Václav Jebavý, byl příslušníkem České moderny. Básnickými sbírkami z posledního desetiletí 19. století (Větry od pólů, Stavitelé chrámu, Ruce) vytvořil osobitou podobu básnického symbolismu, hledajícího cesty k absolutnímu poznání světa a sebepoznání uprostřed chaosu moderní společnosti. Březina vynikl zejména experimentováním s volným veršem, sugestivní obrazností s metaforickým vyjadřováním duchovního symbolu.

navštíveno 12.8.2021

František Bílek se zabýval také ilustrací

osoba   narození   poznámka
Hankusová Veronika        

František Bílek se zabýval také ilustrací

osoba   narození   poznámka
Bílek František   6. 11. 1872    

František Bílek se zabýval také ilustrací

kolektivní
termín   název výstavy, místo konání
2001/05/15 - 2002/04/30   František Bílek, Otokar Březina: Ruce, Bílkova vila, Praha

František Bílek se zabýval také ilustrací

osoba   narození   poznámka
Havlíček Bohuslav