Táborské muzeum přibližuje stavby sochaře Františka Bílka

podnázev: archiweb.cz

typ dokumentu: www
rok vydání: 2012/09/15
jazyk: český

web: https://www.archiweb.cz/n/vystavy/taborske-muzeum-priblizuje-stavby-sochare-frantiska-bilka

poznámka:
Tábor - Slavné vily a stavby sochaře Františka Bílka a architektů Theodora a Milady Petříkových představuje výstava, která dnes začala v Táboře. Husitské muzeum ji připravilo k letošním životním výročím těchto tvůrců spojených s městem a s jižními Čechami. ČTK to sdělila Pavla Tůmová z muzea. Výstava bude otevřena do 6. října. Je součástí projektu Putování se slavnými architekty v Jihočeském kraji.
Chýnovský rodák František Bílek (1872 - 1941) je známý jako sochař, grafik, autor užitého umění a symbolista období secese. Od jeho narození v listopadu uplyne 140 let. Táborská výstava představuje Bílka v méně známé roli architekta. Umělec si navrhl stavení s ateliérem v Chýnově, stejně jako vilu v Praze. Navrhoval také různé kusy nábytku i celé bytové interiéry, projektoval také další stavby, uvedl autor výstavy Oldřich Janota.
Táborskými rodáky jsou architekti Theodor Petřík a jeho žena Milada Pavlíková - Petříková. Architekt a profesor pražské techniky Theodor Petřík se narodil před 130 lety. Řada staveb podle jeho návrhu vznikla i v Táboře, od adaptace městské spořitelny a projektu školních a výzkumných areálů přes rodinné domy po hospodářské objekty, uvedl Janota. Podle Petříkova návrhu vznikla v roce 1919 také rozhledna Hýlačka, která loni shořela.

navštíveno 13.8.2021

Táborské muzeum přibližuje stavby sochaře Františka Bílka

osoba   narození   poznámka
ČTK - Česká tisková kancelář        

Táborské muzeum přibližuje stavby sochaře Františka Bílka

osoba   narození   poznámka
Bílek František   6. 11. 1872    
Pavlíková Petříková Milada   22. 8. 1895    
Petřík Theodor   8. 10. 1882    

Táborské muzeum přibližuje stavby sochaře Františka Bílka

kolektivní
termín   název výstavy, místo konání
2012/09/15 - 2012/10/06   Slavné domy a stavby Františka Bílka a manželů Petříkových, Husitské muzeum v Táboře, Tábor (Tábor)