Miroslav Pechánek a jeho žena Milica při vernisáži na nádvoří Prácheňského muzea v Písku. Archiv PM

Profesní i lidská stopa Miroslava Pechánka v Písku už navždy zůstává

podnázev: pisecky.denik.cz

typ dokumentu: www
nadřazený dokument: pisecky.denik.cz
rok vydání: 2015/07/02
jazyk: český

poznámka:
Jen málo vernisáží výstav a dalších kulturních akcí v Písku se obešlo bez účasti dvojice  osobností: překladatelky a spisovatelky Milici Pechánkové Zdražilové a jejího manžela, výtvarníka Miroslava Pechánka. Spolu už do města na Otavě nepřijedou. Miroslav Pechánek v sobotu   27. června v ranních hodinách náhle zemřel na své chalupě v Rabštejně nad Střelou. Opustil navždy svůj milovaný Písek, svoji drahou ženu i své četné přátele.
Miroslava Pechánka spojovala s Pískem profesní i vlastní umělecká činnost.  V letech 1967 až 1970 pracoval v tehdejším Oblastním muzeu v Písku jako výtvarník, ale zároveň i kurátor. V tomto krátkém období stačil uskutečnit řadu vynikajících výstav.
Z Prahy odešel v roce 1967 do Písku, kde získal  místo výtvarníka Oblastního muzea a brzy k tomu přibylo výtvarné vedení místního periodika. Zde do roku 1970, kdy jej nastupující normalizace donutila  odejít, uspořádal seriál dodnes vzpomínaných výstav, na něž se jezdilo „z Prahy" a které tím zjednaly Písku zřetelné a respektabilní místo v typografii české výtvarné kultury šedesátých let minulého století.
Tyto výstavy výrazně překračovaly  obyčeje a měřítka regionální instituce. Jejich dramaturgie svědčí o kromobyčejné iniciativě a rozhledu stejně jako o vytříbeném citu Miroslava Pechánka pro hodnoty umění současného i historického.  Není zde bohužel místo pro úplný výčet – ten by teprve ozřejmil, jak pozoruhodnou a záslužnou kulturní práci zde Miroslav Pechánek vykonal.  Představu o tématickém rozpětí mohou snad přiblížit zástupně výstavní tituly jako Jihočeská lidová plastika, Holandské a vlámské umění 17. století a z druhé, k soudobé tvorbě obrácené strany Věcné dialogy, Jeden okruh volby a celostátní soutěž kresleného humoru – Písek 68.
V individuálních výstavách se tu vystřídali jak J. Z. Quast, J. Konůpek, C. Bouda, A. Kybal, A. Teige, B. Reynek, V. Boudník, J. John, E. Bednářová, A. Brunovský, J. Suchý & Jiří Šlitr, J. Hlinomaz, E. Švankmajerová, J. Krejčí, O. Kulhánek,  a další.
Po návratu do Prahy v roce 1974 se Miroslav Pechánek věnoval grafickému vypravení mnohosvazkové edice malých encyklopedií Soudobé české umění a nebo v pozdější době edice Premiéra  v nakladatelství Akropolis, jakož i Velké knihy v nakladatelství Regia.Rovněž začala dlouhodobá spolupráce Miroslava Pechánka s Divadlem na Vihohradech, pro které vytvořil divadelní plakáty, programy  a logo, a posléze i spolupráce s Pražským komorním baletem v letech 1990 – 2002.
Průběžně vycházely desítky knih s jeho nezaměnitelným grafickým rukopisem. Miroslav Pechánek se stal respektovaným tvůrcem grafického designu, bravurně uplatňoval svoji  tvůrčí invenci a radost v experimentování s mediem písma.
Cesta Miroslava Pechánka souběžně od praktických úkolů užité grafiky k volnému obrazu, trvala téměř padesát let. Nahromaděná zkušenost s písmem a tvarem spolu s aktualizovaným námětem, vyústilo ve stylově i myšlenkově vyhraněnou sérii obrazů. Miroslav Pechánek jako autor dnešních obrazů se našel již tehdy. Nicméně čekal  až na souhrnou syntézu své zkušenosti. Na svém velkoformátovém cyklu soustředěně pracoval v letech 2004 – 2013 v zátiší svého „ateliéru" v Rabštejně nad Střelou. Je to série v nejlepším slova smyslu postmoderní a mohli se o tom přesvědčit i návštěvníci jeho výstavy v Prácheňském muzeu před třemi lety. Pechánkovy písmové obrazové metafory straní nevyčerpatelným radostem svobodně fabulujícího ducha. Jsou poselstvím důvěry v neklidném a nebezpečném světě.
Miroslav Pechánek získal ve své profesní činnosti  mnoho ocenění, účastnil se řady výstav a je zastoupen ve sbírkách v České republice, Finsku, Japonsku, Kanadě, Německu, Polsku a USA.
V letech 1995 – 1997 vyučoval externě předmět Písmo na Střední soukromé výtvarné škole v Písku, v roce  2004 vystavoval grafickou tvorbu   v Prácheňském muzeu a v roce 2012 představil v galerii muzea cyklus velkoformátových obrazů.
Letos, kdy měl Miroslav Pechánek dovršit 8. července sedmdesát let, vystavoval   v Topičově Salonu v Praze. V sobotu 4. července bude zahájena jeho  výstava    u příležitosti 50. ročníku karlovarského filmového festivalu s názvem Retrospektiva-písmo, obraz, film v Galerii umění K. Vary. Bohužel autor již bude přítomen, pouze svoji uměleckou tvorbou.
S úctou a vděčností vzpomínám Mirku, že jsi mi ukázal, jakým směrem se mám ubírat v kurátorské činnosti. S velkým respektem jsem převzala po Tobě symbolicky žezlo a proto jsem Tě také pozvala, aby jsi zahájil znovuotevření galerie Prácheňského muzea po jeho rekonstrukci. Tvoje stopa profesní a lidská, zůstává v Prácheňském muzeu i Písku, který jsi měl tak rád, už napořád.
Zdroj: https://pisecky.denik.cz/kultura_region/profesni-i-lidska-stopa-miroslava-pechanka-v-pisku-uz-navzdy-zustava-20150702.html

Profesní i lidská stopa Miroslava Pechánka v Písku už navždy zůstává

Miroslav Pechánek a jeho žena Milica při vernisáži na nádvoří Prácheňského muzea v Písku. Archiv PM
 

Profesní i lidská stopa Miroslava Pechánka v Písku už navždy zůstává

osoba   narození   poznámka
Mašíková Konštantová Irena   12. 10. 1950    

Profesní i lidská stopa Miroslava Pechánka v Písku už navždy zůstává

osoba   narození   poznámka
Pechánek Miroslav   8. 7. 1945