Odešel Zdeněk Štajnc kreslíř grafik a kolážista

podnázev: kulturní-noviny.cz

typ dokumentu: www
nadřazený dokument: kulturni-noviny.cz
rok vydání: 2022/01/17
číslo: 2
jazyk: český

web: https://www.kulturni-noviny.cz/nezavisle-vydavatelske-a-medialni-druzstvo/archiv/online/2022/02-2022/odesel-zdenek-stajnc-kreslir-grafik-a-kolazista

poznámka:
-
Třetího ledna se v Třebíči nadobro uzavřela tvorba Zdeňka Štajnce, kreslíře, grafika a kolážisty. Bylo mu 73 let.
V roce 1965 byl Zdeněk Štajnc jedním ze zakladatelů studentské výtvarné Skupiny 4, jejímž mentorem byl experimentální básník a výtvarník Ladislav Novák, v té době pedagog třebíčské Střední všeobecně vzdělávací školy, kterou tři z nové skupiny navštěvovali. Skupina 4 byla aktivní pět desetiletí. Po roce 1989 v širším složení v profilu profesionálních umělců.
Zdeněk Štajnc se zabýval od roku 1970 lettrismem a přehodnocováním grafických významů map, hudebních partitur, tištěných textů a polygrafických barvotiskových reprodukcí. Uplatňoval při tom alchymáž, koláž, kresbu a manuskriptní texty s vlastními či převzatými básněmi, hojné jsou jeho automatické texty vpisované do alchymáží pozměněných reprodukcí výtvarných děl. V shrnutí lze říci, že byl hledačem svébytných výtvarných a významových řešení artefaktů na papíru malého formátu. Stal se tak jedním z nositelů odkazu svých uměleckých předchůdců, především Ladislava Nováka, a jejich rozvíjejícím pokračovatelem. Vývojem dospěl ke konceptualismu. V něm konal osobité průzkumy daností a proměňujících se možností výtvarného vyjádření a rovněž způsobů jeho zveřejňování. V minulém desetiletí věnoval kolekci svých profilovaných děl Muzeu Vysočiny v Třebíči.
V Zdeňku Štajncovi odešel skromný člověk a důsledný umělec s vytříbeným smyslem pro formu.

Odešel Zdeněk Štajnc kreslíř grafik a kolážista

osoba   narození   poznámka
Dočekal Jan   12. 7. 1943    

Odešel Zdeněk Štajnc kreslíř grafik a kolážista

osoba   narození   poznámka
Štajnc Zdeněk   3. 12. 1948