Monografie Miroslava Štěpánka od Jaroslava Maliny

podnázev: kulturní-noviny.cz

typ dokumentu: www
nadřazený dokument: kulturni-noviny.cz
rok vydání: 2021/05/24
číslo: 11
jazyk: český

web: https://www.kulturni-noviny.cz/nezavisle-vydavatelske-a-medialni-druzstvo/archiv/online/2021/11-2021/monografie-miroslava-stepanka-od-jaroslava-maliny

poznámka:
-
Miroslav Štěpánek (nar. 1952) je moravský šperkař a výtvarník v oboru kovu. Jeho tvorba se trvale vyznačuje originalitou uměleckořemeslného stylu. Je nepřítelem duchaprázdné dekorace. Krásu nachází v harmonii perfektně zformované kovové hmoty a optického detailu, jímž je polodrahokam, sklo nebo fragment fosilie. Umělecká hodnota Štěpánkových šperků tkví v minimalistické jednoduchosti oproštěného tvaru skladebného souhrnu. V sochařské tvorbě kultivovaně monumentalizuje v týchž materiálech formové zásady, které v sumě význaků charakterizují jeho jméno a signaturu.
Jaroslav Malina, autor monografie, je antropolog. A ne ledajaký. Proto umělce, o nichž píše, nahlíží z jiného fundamentu, než činí kunsthistorikové, pro které je podstatou sdružení obsahu a formy v historických souvislostech. Malina je autorem řady pozoruhodných tematických knih stojících na širokém fundamentu vědění. Všechny jsou krásné rovněž vizuálně, jako předmět ušlechtilé estetiky. A do nejedné z nich Štěpánek přispěl svými díly zprostředkovanými ilustračními fotografiemi. Je z vůle autorovy a v téže osobě editorovy přirozené, že ony fotografie jsou teď zařazeny i do první Štěpánkovy monografie. Jejich opakované publikování, samo o sobě smyslu nezbavené, je ale současně nedostatkem, protože je pravděpodobnou příčinou nezařazení (z omezení rozsahu monografie?) jiných umělcových šperkařských a sochařských děl, v nichž se rozhodně prokazatelněji zrcadlí podstata a sevřený vývoj Štěpánkovy tvůrčí cesty.
Malina označuje Štěpánka personalistou. Je to filozofický termín ve výtvarné teorii neužívaný, ale v „měření“ Štěpánkovy tvorby antropologem jistě patřičný.
Monografie sleduje umělcovu dráhu od mladosti po přítomnost. Malina ji od úvodu zabírá široce: Štěpánek formuje materiály svébytným způsobem, odvozeným z úsporného tvarosloví minimalismu, kubismu a funkcionalismu; někdy se však inspiruje archetypálními tvary a technikami z období pravěku a středověku, ale i tvaroslovím starověkých kultur nebo moderny či postmoderny. Tento přístup uplatňuje ve všech zmíněných oborech své tvorby, nejvýrazněji ve šperkařství a v sochařství – při vytváření prstenů, náramků, náhrdelníků, závěsů nebo skulpturních objektů. Je si vědom, že tyto artefakty provázejí člověka již od starší doby kamenné, že tehdy i dnes plní podobné role. Je fascinován, podobně jako člověk minulých věků, zejména symbolikou kruhu (a v něm obsažených tvarů – čtverce a trojúhelníku) a prstenu. Kruh je pro něho, stejně jako pro naše předky, symbolem univerza, uzavřenosti, věčnosti bez začátku a konce, návratnosti kosmického dění.
A na jiném místě se píše: Štěpánkův filozofický půdorys se ještě výrazněji než ve šperku odráží v jeho sochách, plastikách, objektech či monumentálních realizacích v architektuře. Rozsah a hloubku ponoru naznačují taková díla, jakými jsou Zrození hvězdy (2005), Z hlubin věků (2008), Z šera dávných věků I, II (2008), Zkamenělé písmo (2008), Tajemství písma II (2008), Znamení (2011) nebo Objekt s pyramidou (2012)… V šesti sochařských cyklech Kruh prstenu, Automobily, Ctnosti a neřesti, Hlavy, Zvěrokruh a Tenis, inspirovanými projekty vzniklými na Masarykově univerzitě, se vedle dosavadních znaků – formální vytříbenosti, noblesy, espritu, zároveň však laskavosti a hřejivosti –, objevuje v Štěpánkově tvorbě jemný humor, pod nímž tušíme skrytý základ filozofický i etické poslání. Autor přitom vtipně a neotřele užívá readymade předměty vytržené z denního užívání, jako na počátku minulého století Marcel Duchamp: zlomenou raketu (Hlava poraženého tenisty), razítka (Hlava šedého úředníka), kosterní pozůstatky a archeologické nálezy (Antropolog) nebo modely autíček (Hlava automobilového závodníka).
V loňském rozhovoru pro Literární noviny na otázku, zda souhlasí s Janem Bauchem, že umění je rozum a cit a moudrost, byť i sebepošetilejší, Štěpánek odpověděl: Ano, včetně té pošetilosti. Mívám chvíle, kdy se sebe ptám, jestli to všechno, oč se snažím, není jen nerozum? Ale odpovídám si, jak bylo jinými v minulosti řečeno stokrát, že zdrojem krásna je odvaha. Shrnuje hledání v tvorbě.
Malinova monografie obsahuje za hlavním textem, v oddílu s titulem V pohledu kolegů a přátel, dvacet stručných souzvučných reakcí na umělcovu osobnost a tvorbu. Nechybějí obligátní, souhrnně zpracované oddíly životopisných dat, dokumentace díla, literatury a pramenů.
Jaroslav Malina: Miroslav Štěpánek, Nadace Universitas, Akademické nakladatelství Cerm, Brno, 2020.
navštíveno, 21.5.2022

Monografie Miroslava Štěpánka od Jaroslava Maliny

osoba   narození   poznámka
Dočekal Jan   12. 7. 1943    

Monografie Miroslava Štěpánka od Jaroslava Maliny

osoba   narození   poznámka
Malina Jaroslav   11. 4. 1945    
Štěpánek Miroslav   7. 1. 1953