Opočno patřilo sklářům a Thomasi Messerovi

typ dokumentu: www
nadřazený dokument: denik.cz
rok vydání: 2007/06/26
jazyk: český

poznámka:
OPOČNO - Ikony uměleckého světa se v pátek sešly na výstavě Mistři českého skla Rodnému kraji Františka Kupky v Opočně. Mezi ně patří Václav Cígler, který zhotovil pro výstavu třímetrový hranol z čirého optického skla, René Roubíček, jenž představil foukané sklo a Jaroslava Brychtová, která tvořila v tandemu se svým manželem Stanislavem Libenským. Vedle nich pak emeritní ředitel Gugenheimova muzea Thomas Messer a historik umění Jiří Šetlík.
”Takováhle sešlost se hned tak nevidí,” říká jeden ze členů občanského sdružení Abakus Karel Růžička. Právě Thomasi Messerovi poděkoval starosta Opočna Štěpán Jelínek za péči, kterou Messer věnoval dílu Františka Kupky. Byl to právě on, který přijal Kupkovy obrazy jako první do Gugenheimova muzea, kde je dodnes jediným zastoupeným Čechem.
„Několikrát jsem Thomase Messera kontaktoval a on si uvědomil důležitost okamžiku padesátého výročí úmrtí Františka Kupky, ke kterému má osobní vztah, a kterého uvedl do Gugenheimova muzea a prodloužil si svůj pobyt, aby se opočenské výstavy v Kupkově rodišti zúčastnil,” uvedl Karel Růžička. Po skončení vernisáže si šli umělci spolu s Messerem prohlédnout rodný dům Františka Kupky.
Zdroj: https://rychnovsky.denik.cz/kultura_region/messer_kupka_20070626.html

Opočno patřilo sklářům a Thomasi Messerovi

osoba   narození   poznámka
Messer Thomas   9. 2. 1920    

Opočno patřilo sklářům a Thomasi Messerovi

kolektivní
termín   název výstavy, místo konání
2007/06/22 -   Mistři českého skla rodnému kraji Františka Kupky, Zámek Opočno, Opočno (Rychnov nad Kněžnou)