Václav Cigler

podnázev: lam.litomysl.cz

typ dokumentu: www
rok vydání: nedatováno
jazyk: český

web: https://lam.litomysl.cz/umelec/296-vaclav-cigler

poznámka:
Václav Cigler je mezinárodně uznávaný sklářský výtvarník a pedagog, autor mnoha skleněných objektů pro architekturu, jenž se věnoval i navrhování šperků a hodinek. Hlavním tématem jeho tvorby se stal vztah skla, světla, vody, přírodního i architektonického prostoru a člověka.

Pro výtvarné umění se rozhodl během studií na vsetínském gymnáziu. Po jeho dokončení v roce 1948 nastoupil na Střední odbornou školu sklářskou v Novém Boru, dále pokračoval v ateliéru Josefa Kaplického na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, kterou absolvoval v roce 1957. Na bratislavské Vysoké škole výtvarných umění v roce 1965 založil a až do roku 1979 vedl ateliér skla v architektuře. Vychoval tak celou generaci výrazných osobností působících na slovenské umělecké scéně, jeho tvorba měla zejména v sedmdesátých letech vliv i na české a německé sklářské výtvarníky.

Tvorbou Václava Ciglera prostupuje několik základních principů a postupů. Své práce promýšlí nejprve v kresbě. Pro skleněné objekty volí elementární geometrické formy. Soustředí se na využití optických vlastností skla. Masivní hladce broušené bloky skla jednoduchých tvarů konfrontuje s vnějším prostředím. Obraz okolního světa se tak v nich proměňuje, násobí, zvětšuje a deformuje. Divák je vtahován do hry s tímto světelným děním, proměňujícím se s každým jeho pohybem.

Rozsáhlou kapitolou v Ciglerově díle tvoří úvahy o krajině, zajímá ho působení skla, ale také vody a světla. Koncipuje velkorysé návrhy blízké land-artu, organizuje vodní plochy, vytváří návrhy světelných koridorů. Z těchto smělých vizí se však podařilo realizovat pouhý zlomek.

Ciglerovy nejznámější realizace se pojí ke vztahu skla v architektonickém prostoru. Volí minimalistické prostředky a formy, komponuje útvary, jimiž člověk prochází a vnímá proměny prostoru, vytváří ale také skleněné či světelné objekty.

ZT

Václav Cigler

osoba   narození   poznámka
Cigler Václav   21. 4. 1929