Václav Cigler

podnázev: osobnostivalasska.cz

typ dokumentu: www
rok vydání: nedatováno
jazyk: český

web: https://www.osobnostivalasska.cz/osobnost/vaclav-cigler/

poznámka:
Václav Cigler je považován za jednu z nejvýraznějších osobností celosvětového sklářského umění. Narodil se ve Vsetíně a navštěvoval tamější základní školu a gymnázium (1940-48), a poté sklářskou průmyslovou školu v Novém Boru (1948-51). V letech 1951-57 studoval na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze u profesora Josefa Kaplického. V letech 1965-79 byl vedoucím ateliéru Sklo v architektuře na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě, který sám založil. Podstatným způsobem tak ovlivnil vývoj a charakter českého a slovenského skla.

Jeho dílo je mnohostranné. Věnuje se tvorbě objektů ze skla (většinou broušeného optického skla), návrhům osvětlovadel a šperků, návrhům prostorových objektů a kompozicím pro architekturu. Na jeho šperky z bílého nebo zlaceného kovu a skla i barevnou plastiku navazuje současná generace šperkařů v zahraničí.

Od konce 50. let navrhuje utopické projekty krajinných děl, mezi nimi i skleněné lávky nebo zrcadlové stopy na vodní hladině. Své práce představil na téměř dvou stech výstavách u nás i v zahraničí a získal za ně řadu ocenění. Jeho umělecké artefakty jsou zastoupeny v řadě soukromých i veřejných sbírek mimo jiné v Japonsku, Německu, Švýcarsku, Francii, Kanadě či Izraeli. U nás je známá například jeho visutá lávka Musea Kampa v Praze, je také autorem návrhu skleněné plastiky, která je předávána nositelům Ceny města Vsetína. Václav Cigler je nositelem čestného občanství města Vsetína, v současnosti žije a pracuje v Praze.

Václav Cigler

osoba   narození   poznámka
Cigler Václav   21. 4. 1929