Cigler a Motyčka vystavují v Berouně

podnázev: novinky.cz

typ dokumentu: www
rok vydání: 2022/04/07
jazyk: český

web: https://www.novinky.cz/kultura/clanek/cigler-a-motycka-vystavuji-v-beroune-40393089

poznámka:
Umělci, architekti a vydavatelé Václav Cigler a Michal Motyčka vystavují svá díla v Royal Beroun Golf klubu. Expozice představuje společné uvažování autorů v mnoha rovinách, od smyslové zkušenosti vnímání prostoru až k chápání implicitních symbolických významů a optických proměn skleněné plastiky v daném prostředí.

Vystavená díla jsou průhledná tělesa, elementární formy hranolů a válců z optického skla. Vytvářejí pocitové i architektonické vztahy pomocí kompozic na principu řazení prvků, změny vnímání horizontu a kompozice brány.

Horizont definovaný pohledem diváka se mění pomocí různých úhlů zkosení hranolů, hrany dvou šikmých bloků se sbíhají do středu a vytvářejí štěrbinu. Světlo proměňuje tvary objektů, rozzařuje a zkresluje jejich exaktní formy. Instalací autoři usilují o změnu vnímání prostoru diváka.

„Sklo je materiál magický a v jistém smyslu duchovní. Optické sklo, se kterým od konce padesátých let pracuji, je materiál, který byl vyvinut pro technické a vědecké účely. Jeho prostřednictvím mohl člověk nahlédnout do tajemství mikro a makrosvěta, a spatřit tak svět jiný, než jaký mu zprostředkovává samotný zrak. Jsou tedy optické vlastnosti skla pro mě výtvarnými a estetickými prostředky, pomocí kterých mohu divákovi představit svět ozvláštněný o nové tvarové, světelné a barevné podoby,“ řekl ke své práci Cigler.

Cigler a Motyčka vystavují v Berouně

osoba   narození   poznámka
Šída Jan        

Cigler a Motyčka vystavují v Berouně

osoba   narození   poznámka
Cigler Václav   21. 4. 1929    
Motyčka Michal   18. 3. 1974    

Cigler a Motyčka vystavují v Berouně

kolektivní
termín   název výstavy, místo konání
2022/04/02 -   Václav Cigler, Michal Motyčka, Royal Beroun Golf Club, Beroun (Beroun)