Sklo nás učí vidět. Václav Cigler vystavuje v Troji

podnázev: ct24.ceskatelevize.cz

typ dokumentu: www
nadřazený dokument: ct24.ceskatelevize.cz
rok vydání: 2015/05/11
jazyk: český

web: https://ct24.ceskatelevize.cz/kultura/1527422-sklo-nas-uci-videt-vaclav-cigler-vystavuje-v-troji

poznámka:
Exteriér a interiér Trojského zámku ozvláštnilo dílo sklářského experimentátora a vizionáře Václava Ciglera. Výstava příznačně nazvaná Tady a teď ukazuje sklo, které nechce být uměním, ale prostředkem zraku. Pozorovací přístroje zvětšují, zmenšují a rozkládají okolní svět a vedou diváka k přítomnému okamžiku.

Dílo Václava Ciglera (*1929) v mnoha směrech překračuje hranice klasické sklářské tvorby a dotýká se řady environmentálních nebo architektonických problémů. „Pro mnohé je sklo materiál, který chce prezentovat svoji krásu, ale pro mne je to záminka k vyjádření ještě něčeho jiného. Každý vnímáme fyzickým zrakem, totiž okem, ale pak vnímáme ještě nějakým vnitřním viděním,“ uvažuje nad svou tvorbou sám autor.

Cigler je průkopníkem v použití optického skla, které do světa výtvarného umění přenesl z technického prostředí. Tato metoda mu umožnila vytvářet objekty, které okolní svět opticky proměňují. Optické hry pak dále rozvíjí leštěný kov nebo vodní hladina. Zároveň pracuje s citlivostí diváka a přivádí ho do jiných dimenzí skutečnosti. „Jakási ramena člověka nějak pohlcují, stejná ramena ho při odchodu vypouštějí, a mezi nimi je ten průzor, štěrbina, kterou člověk projde,“ popisuje Cigler jedno ze svých děl.

„Vznikají nová uzavřená prostředí, ve kterých si člověk uvědomuje jednak sám sebe a jednak svoje okolí,“ zve diváky kurátorka Magdalena Juříková. Výstava v Troji přitom klade důraz na interakci s barokním prostředím zámku a jeho zahrad.

Sklo nás učí vidět. Václav Cigler vystavuje v Troji

osoba   narození   poznámka
Cigler Václav   21. 4. 1929    

Sklo nás učí vidět. Václav Cigler vystavuje v Troji

autorská
termín   název výstavy, místo konání
2015/05/05 - 2015/11/01   Václav Cigler: Tady a teď, Zámek Troja, Praha