Zemřel přední český designér Pravoslav Rada

podnázev: irozhlas.cz

typ dokumentu: www
rok vydání: 2011/04/25
jazyk: český

web: https://www.irozhlas.cz/kultura_vytvarne-umeni/zemrel-predni-cesky-designer-pravoslav-rada_201104252105_msenk

poznámka:
V Umělecko-průmyslovém muzeu v Praze skončila v pondělí retrospektivní výstava předního českého designéra, sochaře a keramika Pravoslava Rady. Byla to bohužel jeho poslední expozice, o Velikonocích totiž jeden ze spolutvůrců českého úspěchu na EXPO 58 zemřel.

„Pravoslav Rada se věnoval velké řadě oborů, proslul především ve spojení s Expy - Expem 58, své realizace měl ale i v Montrealu a Ósace. Pro řadu českých diváků a zájemců o keramickou tvorbu, architekturu a realizace v architektuře byl známý více než 40 let,“ představila Radu kurátorka jeho poslední výstavy Dita Hálová.

Pracoval s obtisky a různými dekory, miloval humor a grotesku, které se odrážely i v jeho dílech. Do keramiky otiskl tvář surrealismu a pop-artu, spolupracoval i s divadlem Semafor.

Rada působil také v zahraničí a byl členem řady mezinárodních organizací. Mezi počiny Pravoslava Rady na domácí scéně, ovšem se zahraničním přesahem, patří také Mezinárodní keramické sympozium v Bechyni. Sympozia jsou podle Hálové specifická tím, že se věnují volné tvorbě. Rada je jeden z jejich zakladatelů, kdy v roce 1966 impulz volné tvorby přinesl do Čech.

zdroj: https://www.irozhlas.cz/kultura_vytvarne-umeni/zemrel-predni-cesky-designer-pravoslav-rada_201104252105_msenk

Zemřel přední český designér Pravoslav Rada

osoba   narození   poznámka
Šenk Michal        
Šťáhlavský David        

Zemřel přední český designér Pravoslav Rada

osoba   narození   poznámka
Rada Pravoslav   14. 10. 1923