Kontejnery umění

podnázev: Doprovodná akce přehlídky Sochy v ulicích

typ dokumentu: tisková zpráva
rok vydání: 2009
počet stran: (5 stran)
výška x šířka [mm]: 297 x 210
jazyk: český

poznámka:
KONTEJNERY UMĚNÍ
Doprovodná akce přehlídky
Sochy v ulicích / Brno Art Open 2009
Tři výstavy + série audiovizuálních vystoupení
31 05 – 26 08 (2009)
Kurátoři
Andrea Štekrová, Kateřina Olivová, Jan Gerych, Karolína
Kohoutková, Jana Preková
Vernisáž výstavy „A“
31 05 (2009) v 19 h před Domem umění města Brna, Malinovského nám. 2
Otevřeno denně kromě pondělí 15–21 h
Dům umění města Brna / Brno Art Open 2009 – Sochy v ulicích / 31 05 – 30 08 2009
www.dum-umeni.cz / www.brnoartopen.cz

Kontejnery umění jsou výstupem mladé převážně československé generace umělců do veřejného prostoru města Brna. Pětice kurátorů zaktivizovala studenty i absolventy uměleckých fakult a vysokých škol a připravila přímo před rekonstruovaným Domem umění letní sérii výstav, jaká zde nemá obdoby.

Volba unimobuněk – stavebních kontejnerů jako výstavního prostoru překvapivě konvenuje s probíhající rekonstrukcí, ale zároveň ostře kontrastuje s renomé a vážností instituce Domu umění. Kontejnery mají sice aktuálně stejnou funkci, ale svým zaměřením i obsahem chtějí nabídnout alternativu, „náhradní“ program, utvářený mladými a dravými umělci, kterým patří budoucnost.

Kontejnery umění se na tři letní měsíce stanou součástí veřejného prostoru města, kde nabídnou neotřelé a čerstvé tři výstavy a audiovizuální sérii veřejných vystoupení. Tento projekt otevřený zdarma veřejnosti má za cíl oslovit návštěvníky všech skupin a zájmů. Je komunikativní, vstřícný a umí zaujmout. Letní nálada vybízí k venkovním kratochvílím a program Kontejnerů umění může být jednou z nich. Jediné, co musí člověk udělat, je nebýt netečný ke svému okolí, všímat si, co s v něm děje, zastavit se na koncertu či performanci na náměstí a nakouknout do jednoho ze tří kontejnerů, plného současných myšlenek, nápadů, tužeb a pokusů – tedy mladého umění.

Kontejnery umění pořádá občanské sdružení Uff!Art za podpory: Ministerstva kultury ČR, Intercon Velké Bílovice, Pragotechnik, Toi-toi, Avest, Erding a. s.
Partneři: Dům umění města Brna, statutární město Brno, Fakulta výtvarných umění VUT v Brně, kulturní centrum Starý Pivovar, kavárna Trojka a burning.cz

Výstava „A“
Vernisáž 31. května 2009 v 19 h před Domem umění na Malinovského náměstí v Brně
otevřeno: 2. 6. – 27. 6. 2009 od 15 do 21 hod hodin, denně kromě pondělí
Kurátorka: Kateřina Olivová

Může být akce (její záznam) sdělná/přenosná/funkční/zajímavá i pro sekundárního diváka? Výstava A reflektuje aktuální stav na akční umělecké scéně. Návštěvník má možnost přesvědčit se, jak akce (galeriemi často opomíjené médium) funguje v současné výstavní praxi, prozkoumat akční potenciál začínajících umělců – performance, happening, akce ve veřejném (nebo naopak intimním) prostoru, interaktivní instalace; video, audio nebo akčním způsobem pojatá fotografie či socha.

Tematikou a přístupem k performance jsou si někteří mladí tvůrci blízcí. Pracují s historickým kontextem – reagují na konkrétní umělecká díla, směry (Jan Prošek) či způsoby práce jiných umělců. Často se věnují osobním a fyzickým tématům a zkušenostem. S tělesnými krásami, vadami, očekáváními a genderovými stereotypy pracuje ve svém videu Ako dlho Ján Baláž. Přístup Kláry Kleinerové je mnohem intimnější a meditativnější, ovšem také neúprosnější. Audio Konceptuální impresionismus Zdeňka Porcala se poněkud vymyká, jde o konceptuální práci s tělem založenou na vzájemné důvěře posluchače a umělce.

Autoportrétních děl je na výstavě A hned několik – s vtipem a lehkostí k tomuto tématu přistupuje Jan Viaznička, s jasnou sebeironií, sebestylizací a sebeprezentací vstupuje Pavla Kislerová do veřejného prostoru, nejniternější téma rodinných vztahů zpracovává Michal Kezman. Umělci jako Alena Kazatelová, Tomáš Rafa, Zdeněk Vichr zasahují do veřejného prostoru s promyšleným konceptem nebo naopak improvizovaně. Jejich autorským záměrem rozhodně není jen šokovat, jde zde o kontakt, kontrast, souvislost. Enrik Bistika zpracovává veřejný prostor ve vztahu s osobní životní situací. Marko Horban a Peter Homola zase vesele reagují na drobnosti každodenního městského prostředí.

Návštěvník nebude ochuzen o možnost opravdovou akci prožít, živé akce mladých umělců se budou odehrávat téměř každý den v blízkosti Kontejnerů nebo přímo uvnitř. Výjimkou bude akce Martina Rusiny probíhající na cestě mezi Bratislavou a Brnem, kde bude sochař zakoušet, jaké je to stát se sochou a jak se stopuje světcům u cest.

Slavnostní zahájení výstavy proběhne 31. 5. tanečně od 19 hodin – originální brněnský Street Dance, poté Extra jouissdance pour vernissage v režii Karolíny Kohoutkové, během párty vizuálně barvitá performance Terezy Rullerové.

V rámci výstavy proběhnou i dvě vernisáže – 4. 6. v 18 hodin audioinstalace Křoví Jiřího Suchánka a 6. 6. v 17 hodin Cejl s.r.o. Luny a Radixe.

Většina performerů bude ve svých živých akcích reagovat na vzniklé prostředí a situaci, 6. 6. například ostravské trio Jakub Evják, Radek Pleha, Tomáš Motal, kteří Jedou na výlet – chtějí se bavit a zjistit, jestli se jim zvětšili penisy!, skupina mladých umělců kolem FaVU 19. 6. radí Zapni zvuk je to super! Práce a interakce s prostředím parku je Cestou Denisy Belzové dne 23.6. Vnitřní prostor Kontejnerů obsadí na 16. a 17. 6. Pavla Kislerová se svým šustivým Plastic dream a na poslední den výstavy 27. 6. také dvě bratislavské umělkyně Lenka Klimešová a Maja Štefančiková se svým „živým filmem“ Play me.

Dále se živých akcí zúčastní 2. 6. politicky Barbora Tichá, 5. 6. něžně a nesourodě Dámský performanční spolek , 7. 6. niternou osobní performancí malíř Zbyňka Mikeše, 11. 6. Boveři – Tato oblast, tento člověk, 12. 6. se sochař Michal Kezman zapojí do svého vystaveného díla, 13. 6. Aneta Jochim + pánský doprovod - Somewhere, somehow, 20. 6. brněnské seskupení White Market, 21. 6. sociálně kritická akce Hany Oplatkové a Pavly Motyčkové - Chlebožrouti proti sobě, 25. 6. ostravský malíř a performer Milan Hajdík a 26.6. Lenka Klimešová a její interaktivní Future Kiss.

Součástí výstavy je i Noční galerie (otevřeno každou noc od soumraku do úsvitu) – projekce performerských videí a záznamů z již proběhlých živých akcí přímo na budovu Domu umění.

Audiovizuální série burning BEATS
Launch party 31. května v 19.30 před Domem Umění na Malinovského náměstí v Brně
Čas: 19 –22 h, afterparty v , café Trojka na Dominikánské 9 v Domě pánů z Kunštátu
Celkem 14 večírků, pokračování v červnu každou sobotu, v červenci a srpnu vždy ve středu
Kurátor: Jan Gerych
Spolupracující kurátoři: Lenka Kočišová, Kamila Netíková Kubová a PEAS production

burningBEATS je 14dílná série audiovizuálních vystoupení, v nichž se budou střídat mladí výtvarníci pracující s médiem hudby a zvuku s výrazově či náladově příbuznými muzikanty. Setkají se dva rozdílné přístupy k jedné věci – hudbě. Při této příležitosti dosáhne spojení několik základních elementů nejen brněnské kulturní scény, a to za zcela nečekaných okolností – umělci místní fakulty a převážně kluboví hudebníci společně rozjedou svou show na schodech Domu umění. Poměr výtvarníků a muzikantů se bude v průběhu série proměňovat, nebude jasně oddělený. Zůstane na samotných divácích, aby posoudili, kde je ještě umění a kde už čirá zábava. Protože burningBEATS proběhne pod širým nebem na náměstí v centru města, budou přitahovat velkou pozornost kolemjdoucího obecenstva, které se bude moci svobodně přidat a zažít tolik, kolik jen bude chtít. Vedle hudebních experimentátorů zde zahrají elektronické LIVE skupiny, DJové i instrumentální kapely, některé performance budou doplněny VJingem či tancem. burningBEATS podají obrázek o tónu současného mladého umění a jeho hudby.

31.května 19.30 Launch Party: Skupiny Hugo a Zoe, Mateřídouška i jednočlenný projekt burningboy mají svůj původ na brněnské Fakultě výtvarných umění. Zatímco Ondřej a Johana Merta, vystupující pod pseudonymy Hugo a Zoe, kombinují najazzlý vokál a oldschoolovou 8bitovou elektroniku, Mateřídouška představuje výpravnou audioperformanci s kostýmy a projekcí. Burningboy předvádí přímočarou 1 man show, která reprezentuje moderní punkový postoj. Na afterparty v café Trojka vystoupí Moduretik z Prahy, který zahraje svoji verzi 8bitového elektro LIVE setu.

6. června v 19 h Elektro LIVE: Skupinu Like She tvoří dva studenti malby na FUOU Pavel Ptáčník a Pavla Malinová (finalistka NG 333 2007). Skupina Fremeni je člensky provázaná s Popper-C a obě předvádí špičkové elektro v živém provedení. Na afterparty zahraje DJ Plastodont, veterán brněnské techno scény.

13. června v 19 h Hrachovka Session: Tokamak a Skrznaskrz jsou kmenové kapely PEAS Production, sdružení, které podporuje místní kulturní podhoubí, v kamenném i virtuálním obchůdku LoveMusic prodává také výrobky mladých návrhářů a výtvarníků, pořádá hudební akce a koncerty. Jejich festival Hrachovka představuje na východní Moravě nedostižnou kvalitu. Na afterparty se představí Václav Peloušek se svou minulou klauzurní prací na FaVU – audio kýblem a po něm původem ruský DJ dMIT.Ry se svým strhujícím setem.

20. června v 19 h Hunter's Party: Kamila N. Kubová připravila hudební průřez mladými nadějnými DJi z Brna. Ibe je absolventem FaVU a stejně jako Fake May pořádá svoji vlastní party v předních tanečních klubech. Dvojici před Domem umění doplní Ender. Ve Trojce pak zahraje pro změnu zlámané beaty DJ Jungling Jay.

27. června v 19 h Latex Open-air
Hudební styl elektro je rock'n'roll dneška. Wwera Latex Princess a její přítel Acustic Terrorist přijedou předvést svoji vizi elektra tak, jak ji razí na svých pražských Latex parties. Jejich DJské sety před Domem umění i na afterparty doplní živé vystoupení Acustic Terrorist.

Další pokračování burningBEATS proběhne každou středu v červenci a srpnu. Hudební ukázky vystupujících umělců najdete na www.myspace.com/ burningBEATS.

Výstava Imitace míst
vernisáž 1. 7. 2009 v 18 hodin před Domem umění na Malinovského náměstí v Brně
otevřeno: 2. 7. – 27. 7. 2009 od 15 do 21 hod hodin, denně kromě pondělí
kurátorka: Andre Andrea Štekrová

Výstava představí výběr mladých prostorových tvůrců, autory, kteří se věnují sochařským a prostorovým realizacím. Vystavené práce vznikly přímo pro tuto akci. S Imitacemi míst je možno se potkat nejen v interiéru, ale také v okolí Domu Umění, v přilehlém parku a ulici, které jsou ideálním prostředím pro hru na nápodobu, imitaci a vytvoření nových inscenovaných prostorových situací. Unimobuňka je zde „náhradou“ galerijní prostory, prozatímní možnost namísto zavřeného DumB. Reaguje na tuto situaci, vytváří nové prostorové vztahy, imituje vzniklé prostředí a proměňuje ho.

Výstava mc2 lesk
vernisáž 29. 7. 2009 v 18 hodin před Domem umění na Malinovského náměstí v Brně
otevřeno: 29. 7. – 26. 8. 2009 od 15 do 21 hod hodin, in, denně kromě pondělí
Kurátorky Kurátorky: Karolína Kohoutková a Jana Preková

Výstava představuje současné způsoby práce s krásou a idejemi. Zachycuje příběh a současné pozice fotografie a její vztah k vlastní historii. Tematizuje nové možnosti formy, intenzity a rytmy obrazu. Pracuje s periferní estetikou, novou performativitou a dotýká se hraničních momentů tohoto média.

Vystavující:

Denisa Belzová, Radeq Brousil, Jakub Evják, Lucie Faltýnková, Svatava Freyová, Darina Hlinková, Kateřina Horáčková, Marko Horbán, Lukáš Kamenický, Lenka Klimešová, Kolouchův sen, Tereza Kreinová, Vincent LaFrance, Anna Marcinkowská, Lucie Muranicová, Tereza Rullerová, Jana Spilková, Monika Stacho, Barbora Trnková Aljaž Velički, Jan Viazanička, Diana Winklerová.

studovna objednat do studovny

Dokument byl vložen do košíku

Do košíku

Pokračovat v prohlížení

Kontejnery umění

osoba   narození   poznámka
Baláž Ján   1984    
Belzová Bauckmanová Denisa   4. 4. 1980    
Bistika Enrik   1987    
Gerych Jan        
Hajdík Milan   1985    
Homola Peter   1977    
Horban Marko   1975    
Jochim Aneta        
Kazatelová Alena        
Kezman Michal        
Kislerová Pavla   28. 2. 1984    
Kleinerová Klára   15. 10. 1986    
Klimešová Lenka   1986    
Kočišová Lenka   28. 6. 1976    
Kohoutková Karolína   1974    
Malinová Pavla   25. 6. 1985    
Merta Johana   1987    
Merta Ondřej   1980    
Mikeš Zbyněk   1979    
Motal Tomáš   1987    
Motyčková Pavla   1985    
Netíková Kubová Kamila        
Olivová Kateřina   1984    
Oplatková Hana   1986    
Peloušek Václav   1988    
Pleha Radek        
Porcal Zdeněk   1983    
Preková Jana   16. 11. 1956    
Ptáčník Pavel   1984    
Rafa Tomáš   1979    
Rullerová Tereza   20. 10. 1987    
Rusina Martin   1986    
Schwarz Edgar   1986    
Suchánek Jiří   13. 9. 1979    
Štefančiková Maja   1978    
Štekrová Andrea   4. 5. 1977    
Tichá Barbora   5. 3. 1985    
Viazanička Ján   1983    
Vichr Zdeněk   1980    

Kontejnery umění

kolektivní
termín   název výstavy, místo konání
2009/05/31 - 2009/08/26   A (Kontejnery umení), Brno (Brno-město), Brno (Brno-město)
2009/07/01 - 2009/07/27   Imitace míst, Brno (Brno-město), Brno (Brno-město)
2009/07/29 - 2009/08/26   mc2 lesk (Kontejnery umění), Brno (Brno-město), Brno (Brno-město)
2009/07/31 - 2009/08/26   burningBEATS (Kontejnery umění), Brno (Brno-město), Brno (Brno-město)

Kontejnery umění

  instituce, obec, signatura, poznámka  
  G 49882, Brno-město, výstřižky