Markéta Othová: Pasívny dizajn

typ výstavy: autorská
místo konání: Photoport
termín: 2012/09/13 -

poznámka:
Markéta Othová (nar. 1968) patrí medzi najvýraznejšie české fotografky a umelkyne svojej generácie. Výstava v roku 2000 v bazilejskej Kunsthalle znamenala aj jej prienik“na západ“, momentálne má samostatnú výstavu v bonnskom Kunstvereine.
Spolu so svojimi kolegami Polákom a Jasanským otvorili fotografii po roku 1990 nové cesty. Opustili geto fotografického média a včlenili sa do kontextu súčasného umenia. Fotky nadobudli nezvyčajne veľký formát, prišpendlíkovali sa na stenu a nefungovali ako jednotlivé zábery, ale boli radené do serií, kde každá z ních mala, podobne ako slovo vo verši básne, svoj mnohoznačný význam. Žiaden rám, žiadne sklo, žiadná pasparta. Na druhej strane – a to je dnes obzvlášť prekvapujúce - až na výnimky nefotí farebne a svoje práce neupravuje digitálne. Tým sa vyučená ilustrátorka vracia ku konzervatívnejšej tradícii fotografie. Jej dielo osciluje medzi lyrickým, emocionálnim pohľadom na svet, hovorí sa v tejto súvislosti o dennikovom charaktere jej tvorby s konceptuálnym prístupom. Intelekt a intimita sa zvláštnym spôsobom zlučujú a prerastajú.
Markéta Othová sa predstavuje v galerii Photoport cyklom, ktorý nazvala Pasívny dizajn. Na každej z čiernobielych fotografií je zachytený jeden kus nábytku: stolík, stolička, regál alebo fotel. Sú zobrazené z rovnakého pohľadu a pod rovnakým osvetlením pripomínajú na prvý pohľad neosobný, dokumentárny až priam vedecký prístup k veci. A nie je to len technický prvok čiernobielej fotografie ako veľké zrno, ktoré dáva jej fotkám atmosféru a ľudský rozmer. Táto emočnosť sa zrkadlí aj v motíve: zobrazený nábytok má svoj vek a svoju históriu. Je to starý nájdený nábytok, len čas v ňom zanechal stopy a čiastočne aj jeho predošlí vlastníci, ktorí si ho po domácky upravili, „predizajnovali“ aby sa napokon udomácnil v súkromí autorky. Odtiaľ pochádza tiež názov série.

Výstava Pasívny dizajn vznikla v spolupráci s oz Punkt. Je súčasťou medzinárodného festivalu súčasného dizajnu DIZAJNVÍKEND, ktorý sa koná v dňoch 19.-23. septembra v priestoroch Pisztoryho paláca v Bratislave.

Markéta Othová: Pasívny dizajn

osoba   narození
Othová Markéta   18. 3. 1968    

Markéta Othová: Pasívny dizajn

instituce, obec, adresa
Photoport, Bratislava (Bratislava), Pražská 3222/11

Markéta Othová: Pasívny dizajn

osoba   narození
Brozman Dušan   7. 6. 1961