Beyond Nuclear Family: Around The Family Table

typ výstavy: kolektivní
místo konání: alpha nova & galerie futura
termín: 2022/04/02 - 2022/04/29

poznámka:
Rodinné album: Khairani Barokka, Catherine Biocca, Triple Candie, Lenka Klodová, Michelle Lévy, Laure Prouvost, Egill Sæbjörnsson, Tai Shani, Jakub Woynarowski

Projekt Nejen nukleární rodina, který realizuje Společnost Jindřicha Chalupeckého, hodnotí rodinu jako jednu ze základních jednotek pospolitosti v rámci lidského společenství. Jeho hlavním cílem je kritická revize moderního západního modelu rodiny a zhodnocení jeho historických i současných, geograficky i kulturně specifických, utopických a fiktivních alternativ. Nukleární rodina, definovaná jako manželské partnerství muže a ženy v soužití s jejich biologickými dětmi, představuje v západní kultuře nepsaný status quo. Stala se také měřítkem, podle kterého posuzujeme ostatní rodinné konstelace.

Výstava Nejen nukleární rodina: Okolo rodinného stolu je jedním ze tří výstavních a performativních projektů Společnosti Jindřicha Chalupeckého, které se zaměřují na téma rodiny ve vztahu k uvedeným konceptům. Navazovat budou výstavy v pražské galerii Display a v EFA Project Space v New Yorku. Přestože se každá z výstav zaměřuje na jinou oblast zkoumání, jsou tyto projekty koncepčně propojeny i z hlediska uměleckých děl samotných. Kladou si otázku ohledně pojetí a prezentace nukleární rodiny coby dominantního paradigmatu v rámci celého politického, sociálního a vzdělávacího systému i právního státu v evropském i americkém kontextu, přestože tento model neodpovídá současné realitě v jejích různých podobách.

Nejen nukleární rodina: Okolo rodinného stolu se soustředí na genderové role v rámci konceptu rodiny, zastoupení LGBTQAI+ rodin, pojetí mateřství a ženské tělesnosti a na další formy pospolitosti mimo biologické vazby, dokonce i na absenci rodiny, a to zejména ve světle pandemie Covid-19 a jejího dopadu na definování a (ne)fungování rodiny. Tyto aspekty zkoumá prostřednictvím různých formátů, jako je performance, video, text, textilie, socha, performativní čtení, diskuze či výzkumná prezentace.

Nejen nukleární rodina představuje třetí fázi dlouhodobého projektu Společnosti Jindřicha Chalupeckého Ostrovy: Možnosti soužití.

Beyond Nuclear Family: Around The Family Table

osoba   narození
Hollywood Annette   22. 11. 1969    
Lukáčová Marie   23. 11. 1991    
Miller Zoë   1984    
Süßmilch Sophia   1983    
Tučková Marie   1994    
Utikal Sophie        

Beyond Nuclear Family: Around The Family Table

instituce, obec, adresa
alpha nova & galerie futura, Berlín (Berlin), Am Flutgraben 3
Společnost Jindřicha Chalupeckého, Praha, _

Beyond Nuclear Family: Around The Family Table

osoba   narození
Ciprová Barbora   4. 7. 1991    
Čechová Veronika   1989    
Jindrová Tereza   8. 6. 1988    
Koch Katharina        
Sadzinski Sylvia        

Beyond Nuclear Family: Around The Family Table

informační leták / informace kolektivní
  rok vydání   název (podnázev)
  2022   Beyond Nuclear Family (Around The Family Table)