Běla Kolářová, Jana Kasalová: 99

typ výstavy: kolektivní
místo konání: Untitled gallery
termín: 2022/04/01 - 2022/05/06

poznámka:
-
Výstava je koncipovaná jako dialog dvou umělkyň různých generací, jež mají mnoho společného. Běla Kolářová i Jana Kasalová objevily estetické hodnoty v drobných věcech každodenního života. Jejich zdánlivě klidná díla jsou plná překvapivé energie.
Běla Kolářová (1923–2010), zakládající členka umělecké skupiny Křižovatka a žena předního českého výtvarníka Jiřího Koláře se dnes těší uznání doma i ve světě zejména díky svým experimentům s fotografií a jemným asamblážím předmětů každodenní potřeby. Inspiraci nacházela v lehce přehlédnutelných maličkostech. Svou tvorbu zakládala na pečlivém pozorování zdánlivě obyčejných předmětů a následném odklonění od jejich původních významů. Během svého života v Praze a v Paříži, vytvořila, experimentální dílo, které se točí kolem jazyka a formy, struktury objektu a geometrie. Její komplexní tvorba - fotografie, koláže, instalace, kresby - ovlivněné dadaistickou ironií a konstruktivismem.
Jana Kasalová (1974) má mimořádnou schopnost vizualizovat ve struktuře obrazu mimovolná poselství obsažená v různých projevech konceptuálního myšlení. Ve svém díle soustavně otevírá nové výrazové možnosti. Daří se ji evokovat velmi zvláštní časoprostorový kontakt, díky němuž do jejích děl pronikají lidské, rostlinné i zvířecí prvky. Výsledný obraz je tvořen sítí nečekaných spojení. Ale především je zde patrná nevyčerpatelná snaha se vyjadřovat různými znaky lidské přítomnosti. Její díla jsou prodchnuta esencí lidské citlivosti, schopností rekonstruovat myšlenku vzájemné symbiózy mezi magickou imaginací a hmotným světem.

Běla Kolářová, Jana Kasalová: 99

osoba   narození
Kasalová Jana   19. 5. 1974    
Kolářová Běla   24. 3. 1923    

Běla Kolářová, Jana Kasalová: 99

instituce, obec, adresa
Untitled gallery, Praha, Zborovská 64

Běla Kolářová, Jana Kasalová: 99

osoba   narození
Hajek Miroslava   26. 3. 1947