Pavel Dušek, Matěj Lipavský: Hodně budeš někde

typ výstavy: kolektivní
místo konání: Jan Čejka Gallery
termín: 2021/10/20 - 2021/11/24

poznámka:
„Hodně budeš někde“ říkávala dnes již zesnulá věštkyně Jolanda. Byť její citát zlidověl a většinou jej používáme jen jako vtip, univerzální odpověď na všechno, vyjádřila jím i poměrně přesně, co se většině mladých autorů honí hlavou.

Má moje umění smysl? Zajímá někoho vůbec? Jsem to skutečně já? Uživím se jím? Tohle a další otázky jsou u mladých autorů naprosto běžné, přičemž pod „hodně budeš někde“ se dají trefně zahrnout. Jolandina věta totiž obsahuje přesně tu špetku spontánnosti, náhody, nejistoty, tajuplnosti a sarkasmu, která k uměleckému světu patří. Umělecký svět se nedá nijak přesně naplánovat, tak jako euforie k němu patří i deprese a někoho semele ale jiným zas umožní dechberoucí životní cestu. Cestu, ve které umělec spatří vícero viditelného i neviditelného než ostatní a zároveň svoji zkušenost dokáže ostatním předat.

Je to samozřejmě případ i Pavla Duška a Matěje Lipavského, ovšem k nim ono „hodně budeš někde“ lze vztáhnout konkrétněji.

Pavel Dušek a jeho tvorba se pohybují na hraně nejisté budoucnosti, což je trochu paradoxní, když Pavel má nabitý výstavní program a je letošním držitelem Ceny kritiky za mladou malbu. Avšak jeho betony, podobně jako Invaderovy mozaiky, jsou primárně určeny do ulic měst s tím, že je dopředu nejasné, v jakém městě jaké jeho dílo skončí a typicky pro street art jak dlouho na daném místě malba vůbec vydrží. Pavel Dušek navíc svoji budoucnost pokouší tím, že neví, kam ho tato ilegální, avšak paradoxně společností v drtivé většině kladně přijímaná aktivita dovede.

Matěj Lipavský zas mnohdy z ulic čerpá náměty svých plenérů, přičemž i jeho díla nejsou určené jen galeriím. Stává se tedy, že na jeho obrazy narazí třeba čtenáři knih od nakladatelství Host. K budoucnosti má ale přístup opačný než Pavel, protože jeho obrazy jsou naopak užitím v knihách o to více zvěčněné, že se v budoucnosti jen tak nevytratí a zároveň se Matěj snaží pro budoucnost zachytit nezměrné množství v běžném světě pomíjivých momentů. Matějovy obrazy jsou vizuální básně, které zobrazený moment umožňují znovu zpřítomnit, přičemž díky četnosti své produkce je Matěj schopný postihnout takto celou řadu jevů, které se nám po celý rok naskytují, ať už v ulicích měst, u lesních potoků či v rozkvetlých zahradách.

Pavel Dušek, Matěj Lipavský: Hodně budeš někde

osoba   narození
Dušek Pavel   11. 8. 1992    
Lipavský Matěj   12. 5. 1985    

Pavel Dušek, Matěj Lipavský: Hodně budeš někde

instituce, obec, adresa
Jan Čejka Gallery, Praha 1, Hybernská 998/4