Už na to nemysli

typ výstavy: kolektivní
místo konání: Entrance Gallery, Karlin Studios
termín: 2010/05/06 - 2010/05/30

poznámka:
Projekt Terezy Janečkové, Mariky Kupkové a Pavlíny Míčové tematizuje přesouvání a slučování role umělce, kurátora a produkčního jako jevu příznačného pro současný umělecký provoz. Autorky záhy rezignovaly na klasický model tematické nebo monografické výstavy, která by měla prezentovat uměleckou produkci s důrazem na její (estetickou, sociální aj.) hodnotu. Rozhodly se zaznamenat vlastní úvahy o možné podobě výstavy natočené v jednom z ateliérů v objektu Karlín Studios, v němž výstava také probíhá. Ze záznamu rozhovoru a úvah nad podobou výstavy a charakterem výstav současného umění vůbec nakonec vznikla jednoduchá metafora o sebeprosazení, sebeprezentaci a sebeuspokojení jako důležité motivaci (výstavních) aktivit.
Relativizace rolí se týká i pozice diváka a objektu jeho pozorování. Instalace výstavy je postavena tak, aby pohled autorek v projekci směřoval na sebe sama. Jednoduše sledují sebe sama, jak se sledují. Zrcadlová kompozice v rozmístění postav odkazuje k narcistní pozici vlastní osoby jako centrálního bodu pozorování. Jako když každý hledá na skupinové fotografii právě a pouze vlastní obraz. Dá se jít ještě dál – upřený pohled ve filmové teorii odkazuje ke vztahu pohledu a moci, ke zmocňování se pohledem.
V tomto „sebe-voyerismu“ – fixaci pohledu na vlastní osobu částečně odkazuje k předchozí výstavě Terezy Janečkové a Palíny Míčové v Karlín Studios v roce 2007, která komentovala projevy manýrismu v současném umění, na níž prezentovaly záznam svých nehybných tváří s pohledem upřeným na diváka. Ve výsledku je ale tato spojitost nedůležitá. Výstavní projekt nebo spíš akce totiž přikyvuje „smrti autora“, autora s jeho intencí.

Už na to nemysli

osoba   narození
Janečková Tereza   14. 9. 1978    
Kupková Marika   1. 8. 1973    
Míčová Pavlína   26. 12. 1973    

Už na to nemysli

instituce, obec, adresa
Entrance Gallery, Karlin Studios, Praha, Křižíkova 34

Už na to nemysli

osoba   narození
Kupková Marika   1. 8. 1973    
Míčová Pavlína   26. 12. 1973    

Už na to nemysli

katalog kolektivní
  rok vydání   název (podnázev)
  2021   Galerie Entrance 2005-2019