Hvězdné nebe: Sochorovi a František Kysela

typ výstavy: kolektivní
místo konání: Galerie Středočeského kraje (GASK)
termín: 2022/07/10 - 2022/10/09

poznámka:
Výstava Hvězdné nebe, která mapuje spolupráci královédvorského textilního továrníka Josefa Sochora a jeho synů s vůdčími osobnostmi tehdejší umělecké scény, bude od 10. července k vidění v Galerii Středočeského kraje v Kutné Hoře. Vedle Františka Kysely, autora stejnojmenné monumentální textilii zobrazující postavení nebeských těles v den vzniku samostatného Československého státu, se v expozici objeví práce Aloise Fišárka, Aloise Wachsmana, Jiřího Trnky, Karla Svolinského, Josefa Čapka, Toyen nebo Marie Fischerové-Kvěchové.

Pro rozvoj profese designéra, tak jak ji známe dnes, bylo velmi podstatné období první poloviny 20. století. Osvícení průmyslníci, usilující o produkci esteticky kvalitních výrobků, poprvé vsadili na spolupráci s etablovanými výtvarníky. Mezi ně patřil také Josef Sochor a následně jeho synové, kteří podporovali moderní výtvarné projevy a pro navrhování textilních dezénů oslovovali významné umělce a umělkyně. Na architektonických návrzích pro firmu Sochor a rodinu jejích majitelů pracovali Josef Gočár nebo Pavel Janák, kteří se společně s Františkem Kyselou, Otto Gutfreundem nebo Antonínem Kybalem podíleli i na vytváření interiérů dvou rodinných vil ve Dvoře Králové nad Labem.

„V rámci vizuálně pojaté výstavy představíme fungování a produkci továrny Josef Sochor, jejíž jméno dodnes rezonuje nejen ve východních Čechách. Na jejího zakladatele vzpomíná široká veřejnost jako na progresivního a úspěšného podnikatele, ale i mecenáše umění, který se obklopoval ,hvězdami‘ české umělecké scény. A právě tapiserie Hvězdné nebe je jakousi ideovou paralelou,“ uvedla autorka koncepce výstavy Jitka Škopová. Sochorovo propojení s architekty a výtvarnými umělci můžeme považovat za jeden z typických rysů období první republiky, kdy se vlivní továrníci stávali uměnímilovnými podporovateli a přímo ovlivnili rozvoj kultury a vizuální identity mladého Československého státu.

Firma Josef Sochor (1904–1942) se do historie textilní výroby zapsala především díky pokrokovosti ve výrobě a řízení firmy i činností v oblasti sociální politiky. Zejména ve 30. letech patřila mezi podnikatelskou špičku a její úspěch sahal daleko za hranice státu. Velkou inspirací se zejména pro syny Zdeňka a Josefa Stanislava Sochorovi, kteří převzali vedení podniku, staly americké Fordovy závody a stejně tak jako zlínská obuvnická firma Baťa věnovali značné úsilí propagaci, distribuci a prodeji výrobků. V roce 1938 firma rozšířila svoji výrobu do zahraničí. V severoirském Belfastu vybudovala tiskárnu pro filmový tisk a později i tkalcovnu.

Součástí výstavní koncepce je mimo jiné snaha upozornit na příběhy materiálů a také poskytnout návštěvníkům vhled do designérské praxe. Výstava je rozčleněna do dvou tematických celků: Život a umění a Proces. Zatímco první představuje život rodiny, její vztah k umění i spolupráci textilního tisku s výtvarníky, druhá je zaměřena na historii firmy a proces vzniku produktu od tvorby návrhu až po jeho propagaci. Právě v druhé části expozice je vytvořena replika firemní kreslírny, která nejenže zprostředkuje atmosféru doby, ale také poslouží jako interaktivní prostor, kde si návštěvníci budou moci vyzkoušet práci designéra a vytvořit vlastní návrh textilních vzorů.

Hvězdné nebe je třetí ze série čtyř výstav, které v roce 2022 realizuje v Čechách, na Moravě a na Slovensku Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze v rámci grantového projektu Umění a průmysl: Opomíjené regionální osobnosti podnikatelů coby hybatelů hospodářského pokroku Československa, jejich význam a spolupráce s umělci, architekty a designéry. Projekt vznikl ve spolupráci s Uměleckoprůmyslovým museem v Praze.

Tento projekt vznikl v rámci výzkumného projektu Průmysl a umění: Opomíjené regionální osobnosti podnikatelů coby hybatelů hospodářského pokroku Československa, jejich význam a spolupráce s umělci, architekty a designéry (reg. č. projektu DG20P02OVV011), financovaného z Programu na podporu aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje národní a kulturní identity na léta 2016–2022 (NAKI II) Ministerstva kultury České republiky.

Hvězdné nebe: Sochorovi a František Kysela

osoba   narození
Čapek Josef   23. 3. 1887    
Fischerová-Kvěchová Marie   24. 3. 1894    
Fišárek Alois   16. 7. 1906    
Kysela František   4. 9. 1881    
Svolinský Karel   14. 1. 1896    
Toyen   21. 9. 1902    
Trnka Jiří   24. 2. 1912    
Wachsman Alois   14. 5. 1898    

Hvězdné nebe: Sochorovi a František Kysela

instituce, obec, adresa
Galerie Středočeského kraje (GASK), Kutná Hora (Kutná Hora), Barborská 53/24
Uměleckoprůmyslové museum, Praha, 17.listopadu 2
Vysoká škola uměleckoprůmyslová (od 1945), Praha, Náměstí Jana Palacha 80

Hvězdné nebe: Sochorovi a František Kysela

osoba   narození
Adámková Gabriela        
Cibulková Alžběta   1991    
Havlík Vlastimil   12. 7. 1956    
Škopová Jitka   1974    

Hvězdné nebe: Sochorovi a František Kysela

podřazený dokument
  rok vydání   název (podnázev)
  2022   Sochorova textilní firma a spolupráce s umělci