foto: Martin polák (https://plato-ostrava.cz/cs/Docasne-Struktury-6/Displej)

Daria Melnikova: Dům múz (Dočasné struktury 6)

typ výstavy: autorská
místo konání: PLATO Ostrava
termín: 2019/04/18 - 2020/01/12

poznámka:
Displej

Význam uměleckých děl závisí na tom, jak, proč a kde jsou ukazována. Forma jejich prezentace ovlivňuje, jak se na ně díváme a jak je vnímáme. Dočasná struktura displej je místem, kde probíhá setkání publika s různými druhy uměleckých děl i mimouměleckých aktivit. Každý ze čtyř displejů, které v PLATO vznikly (Liquid Octagone, Čirá slabost, Bezmocná moc veškeré moci i Dům múz), vytváří odlišné prostředí a podmínky pro prezentaci.
„Čtvrtou a poslední představenou umělkyní je Daria Melnikova. Instalace pro PLATO se až s halucinační rozvlněností pohybuje na pomezí sochy, architektury a kresby. Jednotlivé křivky odhalují zálibu v dekorativních, symbolistních až secesních formách, zároveň jsou však zpracovány v současných, někdy až kancelářsky a korporátně chladných materiálech. V péči o detail a zpracování je zároveň vidět snaha oprostit dekorativnost od negativních konotací, které tento pojem v umění získalo.

Snovost – nebo spíše virtuálnost a nemateriálnost celé instalace – dodává dílu silnou filmovou atmosféru. Linie instalace, jejichž jednotlivé záhyby doslovně propojují vystavená díla, dotvářejí nejasnou zápletku. Filmovou atmosféru ještě podtrhují dramatické průhledy, kužely světla, přítomnost zakrývajícího závěsu i způsob, jakým instalaci pozorujeme. Dílo si pohrává s dramatickou rolí umění v kultuře, a nepřímo tak ukazuje, že každá prezentace umění je vždy teatrální, scénická a ve své narativitě nutně manipulativní. Je to místo činu, které v detektivním románu samo vytváří zločin a zároveň zápletku vedoucí k jeho odhalení. Tak se i prostor muzea stal postupně určitým žánrovým prostorem, prostorem spíše pro určitou situaci než pro pouhou výměnu informací, prostorem, který vnímáme poučenýma očima divadla, filmu a literatury.

Melnikova se této kulisovosti nebojí, její instalace pouze ukazuje, jakým způsobem architektura a interiérový design ovlivňují konstrukci toho, jak vnímáme sebe samé, jakým způsobem prezentujeme svůj společenský status a příběh. Umění zde není neutrálním kódem, informací, ale spolučinitelem, který tyto situace aktivně vytváří.“

Michal Novotný

https://plato-ostrava.cz/cs/Docasne-Struktury-6/Displej

Daria Melnikova: Dům múz (Dočasné struktury 6)

foto: Martin polák (https://plato-ostrava.cz/cs/Docasne-Struktury-6/Displej)
 

Daria Melnikova: Dům múz (Dočasné struktury 6)

osoba   narození
Melnikova Daria   1984    

Daria Melnikova: Dům múz (Dočasné struktury 6)

instituce, obec, adresa
PLATO Ostrava, Moravská Ostrava, Ostrava (Ostrava-město), Janáčkova 22 (bývalý Bauhaus)

Daria Melnikova: Dům múz (Dočasné struktury 6)

osoba   narození
Novotný Michal   18. 4. 1985