Extrémně normální (Fotograf Festival #12)

typ výstavy: kolektivní
místo konání: Fotograf Gallery
termín: 2022/09/09 - 2022/10/22

poznámka:
Výstava „Extrémně normální“ je věnována ambivalenci vizuálních reprezentací krajně pravicového násilí. Vizuální stereotyp „krajně pravicového vyvrhele“ se zdá být zastaralý, protože nepostihuje obrovský rozsah současných projevů příslušnosti k extrémně nacionalistické a pravicové politice. Zobrazování krajně pravicových chuligánů či demonstrantů nicméně převládá, zejména v žurnalistickém pojetí – i přes to, že toto opakování stereotypů, póz a gest může limitovat představy o tom, kdo jsou aktéři a podporovatelé této scény. Oběti a osoby postižené krajně pravicovým násilím navíc často stojí mimo zorné pole a přicházejí o svůj hlas.

Umělkyně a umělci zastoupení na výstavě používají různé umělecké strategie a mediálně reflexivní přístupy, aby se vizuálními prostředky vyrovnali s krajní pravicí a rozpoznali často znepokojující společné rysy referencí, zvláštní povědomost a strukturální rasismus, na němž se naše společnosti podílí.

Série fotografií Ludwiga Raucha z počátku 90. let 20. století poskytuje pohled na dokumentární přístup v době, kdy rasistické útoky v nedávno sjednoceném Německu dosáhly extrémního vrcholu a média o těchto násilných událostech neustále informovala. Rauch své snímky prezentuje jako slideshow s mluveným komentářem, oprošťuje je od čistě voyeurského pohledu a umožňuje jim stát se ještě silnějším záznamem jejich doby.

O třicet let později a s děsivou jistotou, že rasistické násilí v Německu neskončilo, ale pouze zůstalo nepovšimnuté (a kryté) širokou veřejností a politiky, volí fotograf Jakob Ganslmeier jiný dokumentární přístup. Ve své sérii „Haut, Stein“ [Kůže, kámen] se zaměřuje na často nejednoznačnou možnost proměny. Na jeho nadživotních fotografiích se portrétovaní nacházejí ve vleklém procesu zbavování se ideologických tetování po odchodu z pravicově extremistické scény. Oproti tomu architektura, kterou Ganslmeier zachycuje, stále nese stopy nacistické ideologie, a to i přes tzv. denacifikaci.

Extremistické myšlení je stále více normalizováno, o čemž vypovídá i vstup krajně pravicové strany Alternative für Deutschland (AfD, Alternativa pro Německo) do německého parlamentu v roce 2017 a to, že se následně stala nejsilnější stranou regionálních parlamentů v česko-německém pohraničí.Fotograf Norman Behrendt zkoumá prezentaci strany na sociálních sítích a zájem médií staví do kontrastu s neustálým tokem prchavých obrazů společně s pracnou techniku kyanotypie. Výběrem, úpravou, odcizením a rekompozicí se zviditelňuje vizuální jazyk, který lze číst jako extrémní jen zčásti, protože se snaží oslovit i názorově umírněné občany.

Mykola Ridnyi ve svém díle vyjadřuje znepokojení nad vzestupem krajní pravice na Ukrajině a v sousedních zemích a poukazuje na své rozpaky ohledně nedostatečné informovanost o její přítomnosti ve veřejném prostoru. Kousky žvýkaček v jeho díle oscilují mezi neúctou a ignorancí a symboly skupin a iniciativ známých svou relevantní příslušností ke krajní pravici mohou zakrýt jen povrchně. Ruská invaze na Ukrajinu na jaře 2022 drasticky změnila kontext a přiměla umělce k aktualizaci a přeorientování díla tím, že do série přidal dva nové ruské vojenské symboly.

Na všeobecnou ignoraci pravicově extremistické hrozby, ale ještě více na nedostatek empatie vůči jejím obětem se zaměřují různá videa iniciativ Offener Prozess (Otevřený proces) a NSU Tribunal. Výběr z nich je v českém kontextu zpřístupněn poprvé: krátké filmy Mareike Bernien & Alexe Gerbauleta, Ewy Einhorn a belity sağ kontrastují se zaměřením na (jediného) pachatele a dešifrují složitější roviny bezprecedentní série rasistických vražd, které neonacistická teroristická síť National Socialist Underground (Národně socialistický underground, NSU) spáchala v letech 2000–2006 po celém Německu.

V rámci doprovodné veřejné akce výtvarník a aktivista Tomáš Rafa přiblíží svůj dlouhodobý vizuální výzkum krajní pravice se zaměřením na střední a východní Evropu. Od roku 2009 Rafa zaznamenává jejich projevy ve veřejném prostoru a také se aktivně zapojuje do antidiskriminačních projektů.

Extrémně normální (Fotograf Festival #12)

osoba   narození
Behrendt Norman   1981    
Bernien Mareike   1979    
Einhorn Ewa   1977    
Ganslmeier Jakob   4. 5. 1990    
Gerbaulet Alex   1977    
Rafa Tomáš   1979    
Rauch Ludwig   1960    
Ridnyi Mykola   1985    
Sağ Belit   1980    

Extrémně normální (Fotograf Festival #12)

instituce, obec, adresa
Fotograf 07, Praha, Jungmannova 7

Extrémně normální (Fotograf Festival #12)

osoba   narození
Hrušková Rudolf Tereza   1991    
Jonášová Mansfieldová Markéta        
Pichler Elisabeth        

Extrémně normální (Fotograf Festival #12)

katalog kolektivní
  rok vydání   název (podnázev)
  2022   Fotograf Festival #12 (Nikdo sem nepatří víc než vy / No One Belongs Here More Than You)
podřazený dokument
  rok vydání   název (podnázev)
  2022   O podrývání nacionalismu ve vizuální kultuře
  2022   Tipy
informační leták / informace kolektivní
  rok vydání   název (podnázev)
  2022   Fotograf Festival #12 (Nikdo sem nepatří víc než vy / No One Belongs Here More Than You)

Extrémně normální (Fotograf Festival #12)

klíčové slovo
Fotograf festival