Dvacet let FMK: The Best Of

typ výstavy: kolektivní
místo konání: Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně, p. o.
termín: 2022/09/21 - 2023/01/22

poznámka:
U příležitosti oslav svého 20. výročí připravila Fakulta multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně dvě výstavy prezentující nejvýznamnější tvůrčí výstupy, experimenty i úspěchy na poli umění a kreativních průmyslů, které za poslední dvě dekády z ateliérů a ústavu vzešly. Retrospektivní část THE BEST OF prezentuje výběr z toho nejlepšího, co na půdě fakulty vzniklo zejména v průběhu uplynulého desetiletí. Na jedné platformě dává výstava nahlédnout na bohatou rozmanitost „tváří“ jednotlivých ateliérů. Expozice FOR FUTURE, umístěná v univerzitní galerii G18, se naopak snaží představit výhled do budoucnosti, nahlížený skrze nedávné projekty a témata, která by měla být pro profilaci ateliérů i školy klíčová i nadále.

THE BEST OF

Období dvou dekád fakulty nabízí jedinečnou příležitost pro ohlédnutí zpět. Nikoliv však v prázdném sentimentu za uplynulou dobou, ale ve snaze hledat zdroje inspirace pro současnost i budoucnost. Dnes již víme „jak to vše dopadlo“, a s uplynulým časem možná některé z exponátů nepůsobí natolik radikálně jako v době svého vzniku, přesto se zkusme vcítit do pocitů studentů, kteří byli ve své době dychtiví experimentu a objevování nových témat a materiálů, a často svou systematickou činností otevřeli bránu v dalším rozvoji oboru.

Na pomyslném „prostřeném stole“ se tu setkávají práce studentů a absolventů více než desítky ateliérů, které ukazují jak osobité cesty jednotlivců, tak i překvapivé průniky jejich tvorby. Střetávají se zde až tendence experimentálně futuristické pracující s digitálními médii, s cestami ohlížejícími se zpět k tradičním technikám, námětům či výrobním postupům, ve snaze nalézt optimální řešení pro současnost, k nimž mimo jiné patří také větší ohleduplnost k přírodě. Ke kreativnímu podhoubí, pěstovanému na půdě školy, patří také charakter jednotlivých exponátů, sahajících od předmětů, které by bez větších obtíží mohly být upraveny pro sériovou výrobu až po konceptuálně cítěné experimenty přesahující rámec slov design či užité umění.

Dvacet let FMK: The Best Of

instituce, obec, adresa
Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně, p. o., Zlín (Zlín), Vavrečkova 7040
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta multimediálních komunikací, Zlín (Zlín), Univerzitní 2431

Dvacet let FMK: The Best Of

osoba   narození
Jakubíček Vít   11. 9. 1987    

Dvacet let FMK: The Best Of

podřazený dokument
  rok vydání   název (podnázev)
  2023   Dvacet let Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně
pozvánka kolektivní
  rok vydání   název (podnázev)
  2022   Dvacet let FMK