Príprava – Zasievanie / Grounding – Seeding

typ výstavy: kolektivní
místo konání: tranzit.sk
termín: 2022/04/29 - 2022/07/15

poznámka:
Ako sa môžeme odučiť násilné a ničivé paradigmy koloniálneho, rasového, patriarchálneho kapitalizmu a predstaviť si svet, v ktorom sú rôzne systémy poznania rovnako hodnotné a spolupodieľajú sa na ochrane života vo všetkých jeho podobách?

To sú zásadné otázky, ktorými sa zaoberá výstava a vzdelávací priestor Príprava ~ Zasievanie, prvý projekt v rámci nového programu tranzit.sk. Vzhľadom na inauguračný charakter výstavy odkazuje kurátorský prístup na hlavné smery programu, teda na prepojené príčiny a následky súčasnej systémovej krízy a na naliehavú potrebu nájsť stratégie, ako ju prekonať a napraviť. To sa odráža v dielach umelcov a umelkýň, ktoré posilňujú kolektívne regeneračné procesy a navrhujú predznamenávajúce scenáre budovania spoločenských infraštruktúr podporujúcich širšie ekosystémy.

Umelci a umelkyne zastúpení na tejto výstave zdieľajú poznanie predkov, postupy založené na vzťahu so zemou, feministické iniciatívy a úvahy o commoningu, teda spoločnom zdieľaní zdrojov, evokujú pocit previazanosti, vzájomnosti, zodpovednosti a starostlivosti o našu spoločnú budúcnosť a budúcnosť ďalších generácií. Pritom vychádzajú z dekoloniálnych perspektív a/lebo zo skúsenosti pôvodných národov, stavajú na dedičstve sociálnych a emancipačných hnutí. Navrhujú potrebnú systémovú a štrukturálnu zmenu rôznorodými spôsobmi, z vlastných situovaných pozícií, odsudzujú a poeticky prevracajú účinky prebiehajúcich procesov vymazávania, útlaku a ničenia, podnecujú ku kritickému prístupu a preorientovávajú našu vnímavosť na gestá nápravy, politiku starostlivosti a príklady sebestačných mikroekonomík.

Prostredníctvom svojich diel a poetiky vyzývajú umelci a umelkyne na ukončenie ťažby a komodifikácie života. Utvárajú víziu nového, odlišného vzťahu k prírodnému svetu a spoločnosti tým, že sprostredkúvajú silu snov, obradov a starých i nových rituálov. Predkladajú svoju duchovnú a politickú skúsenosť za svet, do ktorého sa zmestia mnohé svety.

Príprava ~ Zasievanie je teda spôsob, ako sa prostredníctvom výstavy zaväzujeme položiť základy dlhodobej trajektórie epistemologickej rekonštrukcie, zasievať dekoloniálne myšlienky a gestá smerom k inej budúcnosti, takej, ktorá hľadí na niekoľko generácií pred tou našou a po nej.

Príprava ~ Zasievanie je výsledkom kurátorskej spolupráce štyroch osôb: pedagogičky, kurátorky a spisovateľky Alessandry Pomarico (Lecce/New York), výskumníčky a kurátorky Borbály Soós (Londýn), filozofa a spisovateľa Ovidiua Ţichindeleanua (Kišiňov/Kodaň) a kurátorky a riaditeľky tranzit.sk Judit Angel (Bratislava/Budapešť). Vypracovanie tohto dlhodobého programu a jeho inauguračnej výstavy bolo procesom prelínania, vzájomnej inšpirácie, zdieľania skúseností a spoločnej starostlivosti.

Zdroj: https://sk.tranzit.org/sk/vystava/0/2022-04-29/priprava-zasievanie

Príprava – Zasievanie / Grounding – Seeding

osoba   narození
Arsanios Marwa   1978    
Gosztola Kitti   1986    
Huichaqueo Francisco   1977    
Ismailova Saodat   1981    
Pálinkás Bence   1988    
Piña Amanda        
Rigová Emília   1980    

Príprava – Zasievanie / Grounding – Seeding

instituce, obec, adresa
tranzit.sk, Bratislava (Bratislava), Beskydská 12

Príprava – Zasievanie / Grounding – Seeding

osoba   narození
Angel Judit   3. 1. 1963    
Pomarico Alessandra        
Soós Borbála   1984    
Ţichindeleanu Ovidiu   1976    

Príprava – Zasievanie / Grounding – Seeding

skupina, *vznikla, poznámka
Chto delat?, *2003

Príprava – Zasievanie / Grounding – Seeding

katalog kolektivní
  rok vydání   název (podnázev)
  2022   Príprava – Zasievanie / Grounding – Seeding